Csáky, Menyhárt, Miklós vagy Őry? Az MKP Országos Tanácsa néhány órán belül eldönti, ki legyen a magyar párt államfőjelöltje a jövő évi köztársaságielnök-választáson. Több forgatókönyv merült fel, köztük meglepőek is akadnak.

 

Az MKP azzal, hogy úgy döntött, castingot tart, külön utat választott. Az eddigi jelöltek általában a pártok belső döntéshozásával kerültek kiválasztásra, és már csak a konkrét személy került bejelentésre.

 

Az MKP Országos Elnöksége más utat választott. Négy személyt javasolt az OT-nak, akik közül az egyik időközben informálisan vissza is lépett a jelöléstől. De ez még persze nem kell, hogy bármit is jelentsen. Az OT ugyanis bármilyen döntést hozhat. Nézzük, kik jöhetnek szóba.

 

 hirdetes_300x300  

Ki legyen az MKP köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Csáky Pál

 

Az MKP EP-képviselőjének, a pártelnökségért Bugár Bélát egyszer már legyőző korábbi miniszterelnök-helyettes indításával, a tíz évvel ezelőtti viszonyok térnének vissza. Nem kizárt, hogy a felvidéki magyar politizálás megtisztulása érdekében épp erre lenne most szükség…Hogy Csákyval, vagy Csáky nélkül, attól is függ, ő maga hogy viszonyul a kérdéshez.

 

Az biztos, hogy az OT mai ülésén Csáky Pál nem vesz részt. EP-képviselőként uniós munkacsoporttal Palermóban, Szicíliában tartózkodik, ami világos jelzésértékkel bír.

 

Menyhárt József

 

Az MKP elnökének esetleges indítása meglepetés lenne. Menyhárt József ugyanis egyelőre minimális politikai tapasztalattal rendelkezik országos szinten. Ráadásul bár nyelvész, éles helyzetekben többször bizonyította, hogy nem beszél elfogadható szinten szlovákul, ami államfőválasztásnál elkerülhetetlen. Tévéviták alkalmával könnyen nevetség tárgyává válhat, és így közvetve a felvidéki magyarság is.

 

A politikailag egyre inkább irányt tévesztő Menyhárt ráadásul egy ideje gyanúsan szoros kapcsolatokat ápol Világi Oszkárral is. Ha Menyhártot indítaná a párt, azt sem lehet kizárni, hogy még az első forduló előtt visszalépne Bugár Béla javára.

 

Miklós László

 

Az MKP korábbi környezetvédelmi minisztere népszerű a párt választóinak egy részénél. A nagypolitikából ugyanakkor évekkel ezelőtt kiszállt, már az Országos Elnökségnek sem tagja. Professzorként jó ideje inkább az akadémiai pályán mozog. Jelölése ráadásul zavart is kelthetne a párt támogatói körében, Miklós László ugyanis jó ideje Solymos László, a Most-Híd környezetvédelmi miniszterének tanácsadója. Ha Miklóst indítja az MKP, egyeseknél az a két párt gazdasági holdudvarának közeledését jelentené.

 

Őry Péter

 

Az MKP OT elnökének neve az ilyen jelöléseknél általában mindig benne van a kalapban, bár általában visszalép a végső megmérettetés előtt. Őry Menyhárttal ellentétben elfogadhatóan tud szlovákul, politikai tapasztalatai is jóval hosszabb időszakra nyúlnak vissza. Országos szinten élesben ugyanakkor még nem próbálta ki magát, az államfőválasztás pedig igencsak mély vizet jelent.

 

Ahogy a politikai kulisszák mögött egyre hangosabban hallani, jövő júniusa körül előrehozott parlamenti választások lehetnek az országban, így nagyon nem mindegy, kit indít, vagy nem indít a párt.

 

A legrosszabb megoldás az lenne, ha saját jelölt nélkül érne véget az OT mai ülése, az MKP pedig feltartott kézzel vágna neki az elkövetkező, minden szempontból igencsak fontos politikai időszaknak.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!