Érsekújvárban a Cseresznyés utca (a fülemnek szebben hangzik a hivatalos Cseresznye utcanévnél) két szép sportpályával gazdagodott, ezzel együtt az újvári tömegsport is.

 

A térségben régebben meglévő füves focipálya, játszótér és a szabadtéri erősítő-tornázó hely mellé most már létesítettek egy homokos strandröplabda-pályát és egy előírásszerű, minden igényt kielégítő, rugalmas és színes burkolatú kosárlabdapályát is. Minden nagyon rendben van, esetleg még lehetne súgni a polgármesternek, hogy a hepehupás, gizgazos focipálya helyén talán célszerűbb lenne két-három műfüves kispálya.

 

De ez már drága mulatság lenne nagyon, meg aztán kinek, minek?

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanis már hetek óta figyelem az új pályákon a mozgást: a strandröplabda-pályán még nem láttam röpizőket, a pattanásig kifeszített színes háló alatt néha óvodáskorú kisgyerekek homokoznak, ami nem lenne baj, de nekik ott a játszótéri homokozó. A csábítóan színes borítású kosaras pályán sem pattog a kosárlabda, ott inkább hasonló korú picik rolleroznak vagy bicajoznak háromkerekűiken biztonságban. Talán még észre se vették a föléjük tornyosuló magas palánkokon a kis kosárhálókat…Ez is rendben volna, csak nekik ott van erre a célra a széles töltésgát.

 

Az ember azt gondolta volna, hogy a két szép, új pálya szélén majd türelmetlenül sorban fognak állni játéklehetőség végett az alkalmi csapatok. Lehet, hogy még nem igazán került be a köztudatba, de a fiatalokat egyelőre hidegen hagyja ez az új mozgási lehetőség, pedig ez nem csak egészségük, hanem tartalmas közösségi szórakozási igényük kiélése szempontjából is fontos lenne. Ha van ilyen igény…Helyette otthon gubbasztanak magányosan a telójuk vagy a laptopjuk felett. Szerintem még a foci VB-t se nézik…

 

Frázisszerűen és elcsépeltnek hangzik a „bezzeg a mi időnkben” szlogen, de mégis ide kívánkozik a régi idők grundfocija, amikor bárhol és bármikor képesek voltunk négy téglát találni kapukra, ha nem, akkor pedig négy ledobott pulóver helyettesítette a kapukat, olyankor nem volt szöglet, meg a három szöglet se volt tizenegyes, mert nehezen volt eldönthető, kiről, mikor került a labda a „kapu” mögé.

 

A lakóház udvarán azonnal jeleztük a ruhatulajdonosoknak a kiteregetett ruhák megszáradását, akár szívesen le is kaptuk őket a lavórba, segítettünk, csakhogy már kezdhessünk végre focizni. Tisztára mosott lepedők között azért mégse, bár előfordult. A Tatárik strandon is képesek voltunk bárhol focizni – a hatszögletű váralakú homokozóban, két pad között, használaton kívüli medencében, napozásra leterített plédek között, ez utóbbi nem kis veszéllyel járt. Most meg üresen tátongó műfüves kispályák, kosárlabdapályák.

 

Röplabdameccs a Tatárik strandon.

 

Középiskolásként már strandröplabda is volt, ha megcsináltuk a pályát! Minden nap délután öt fele kezdtünk el gyülekezni, az öreg Tatarik strand felső részén a kabinok és az öreg Nyitra ág között volt egy erre a célra kijelölt hely két vasrúddal a hálónak. Játék előtt a fiatalok öntözőkannákkal merítettek vizet a Nyitrából, és a száraz földet alaposan meglocsolták. A nagy öregek feladata volt a háló precíz kifeszítése valamint a megöntözött földön a pálya megvonalazása sportcipőjük sarkával. Ezt nem bízták ránk!

 

És elkezdődtek szépszámú közönség előtt a strandzárásig tartó ötjátszmás csaták. Sokszor kellett egy-egy eltévedt leütés után a folyóból kihalászni a labdát, ilyenkor szórakozott a közönség legjobban…Hét óra felé megjelent Procházka bácsi, a strandgondok farkaskutyájával, jelezve, hogy ideje abbahagyni a játszmát, mert tudta, hogy még egyet úgyis úszunk a medencében, mielőtt a kabinjainkban átöltözünk és hazakerekezünk a szigeti strandról. Szinte minden nap ez történt a nyár folyamán!

 

Ma pedig a Cseresznyés utcában a töltésgáttal párhuzamosan az öreg cseresznyefák lassan kiszáradnak, a túlélők is nehezen bólogatnak a szélben, velük együtt tovatűnik a fiatalok tömegsportolási igénye is, és eluralkodik a magány. A töltésgát túloldalán pedig, a két új sportpályán pedig óvodások mozognak, mert őket még nem fertőzte meg a „civilizáció”.

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!