Királykoronázás lesz jövőre egy Közép-Kelet-(vad)Nyugat-Európai kis országban. Nem öröklődik már a trón, mivel a Vladimir dinasztia eltűnt és a Róbertek is nagyon a végét járják. Így esély nyílik mások számára is! Új dinasztiacsírák csaphatnak össze a koronáért, a nép fog választani, ha lesz miből és kiből!

 

A Vegyes-házi dinasztia jeles képviselője, (Süket) XIII. Béla is esélyes a trónra, kölcsönvett illetve ellopott királya is lehet tehát ennek a kis országnak! Ragadványneve is módosulhat Kikölcsönzött Bélára.

 

De ez lehetetlen! Ő kevesebb, mint a többség – kap a fejéhez az ország miniszterelnöke! Ne legyél ennyire kicsinyes – válaszol neki a felettese, a legnagyobb kormányzó párt elnöke. Béla mindig nagyon jól tudja, mi jó magának, pártjának, népének és nekünk is! Népének? Melyiknek? Ahonnan jött, vagy amelyikhez tart?

 

 hirdetes_810x300  

(Süket) XIII. Béla lehet tehát a vegyes-háziak első koronázatlan királya! De hiába keresik a koronát, csak eurót találnak helyette! Pedig amikor politizálni kezdett, még megvolt a korona, sőt még a cseh is. Azóta viszont eltelt huszonöt év, változtak idővel a viszonyok is, Béla mindig tudta követni őket, velük együtt változott. Ezért nagyon sok embert meg tud szólítani – keresztényeket, demokratákat, áldemokratákat, ateistákat, liberálisokat, jobboldalikat, baloldaliakat, többségieket, kisebbségieket – bugárokat! Mindegyikkel volt már valamilyen kapcsolatban, ez jó, mert elmondása szerint minden állampolgár királya szeretne lenni az országban!

 

Meg hogy azért indul a királyválasztáson, mert a társadalomban nagy a megosztottság, fontos, hogy olyan legyen a király, aki felül tud kerekedni a vitákon és egyaránt közel áll a politikai paletta mindkét oldalához. Ahhoz nagyon ért, hogy mikor melyikhez  (a szerző megjegyzése)! A megosztottság feloldása azért egyáltalán nem lesz könnyű neki, mert sokan őt is megosztónak tartják.  De az oszd meg, és uralkodj elv alapján akár még működhet is. Bár mindenkinek lapot osztani szinte lehetetlen, mert kicsi az a fránya, gömbölyű kártyaasztal, és a trón körül is kevés a szék! Viszont te is kevés vagy, Béla!

 

Előnyére lehet viszont írni azt, hogy változékony, mint az időjárás és hajlik mindenfele, mint a jegenye. Hogy már pereg a levele? De zöldül is a nóta szerint! Persze, elég (kép)zavaros így ez a dalszöveg! Olyan, mint Béla, egyszer ilyen, másszor olyan képű, de főleg nagyképű! Egyébként se számít, nem szunyókálni kíván a trónon! Amikor ennek eljön az ideje, félrelép! 2007-ben egyszer már félre akart lépni, de aztán mégis maradt. Hogy sajnos vagy hála Istennek, mindenki maga döntse el!

 

 

Aztán mi lehet a következő állomása a királyjelöltnek? Öregedve egyértelműen a boldoggá avatása lehet a célja (Süket) Bélának. Maga fogja beterjeszteni magának, mert időközben felszállt a füst, és pápa is lett belőle. Mert azért talán kicsit boldogtalan is, nem érezheti túl jól magát sokadik bőrében.

 

A kérdés csupán az, hogy mikor fog végre felszállni a füst mifelénk is, mikor fogunk rádöbbeni, hogy meztelen a királyjelölt?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: wikipedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!