Az MKP-ból és a Most-Hídból is már távozott, jelenleg független politikus bejelentette, hogy pártot alapít. Simon Zsolt hamarosan megkezdi az aláírásgyűjtést is hozzá, és mint elmondta, számít az MKP-ra és a Most-Híd választóira is. Értsd azokra, akiket otthagyott, miután nem találta meg a számításait.

 

Simon Zsolt egy érdekes figura. A legnagyobbat akkor gurította, amikor még az MKP hőskorában, a kétezres évek elején, amikor a párt Gazdaságpolitikai Tanácsa volt az atyaúristen, és Világi Oszkár, Gyurovszky László, Harna István, és a háttérben Czucz István, Hideghéty…na és persze a legvégén politikailag Bugár döntöttek az államigazgatási pozíciókról. Ekkor, egész pontosan 2002-ben kiharcolta, hogy ő legyen a befutó a párt által megszerzett mezőgazdasági tárca élére.

 

Álomkarrier két év alatt

 

 hirdetes_810x300  

Simon a csehországi Brünnben végzett mezőgazdasági tanulmányokat. Gömöriként érkezett 1999-ben a pártba, hogy alig másfél-két évre rá már miniszter legyen. Bár voltak más jelöltek is a csúcsminisztérium élére, mégis ő lett a befutó. Annál a tárcánál, melyet korábban, az SDĽ hallani sem akartak, hogy a magyarok kezébe kerüljön.

 

Álomkarrier, mondhatnánk, melyről mások csak álmodhattak. Simon jó helyzetfelismeréssel rendelkezik, így nagyon hamar meg is találta a helyét a hatalom és az oligarcha érdekek világában.

 

Simon valami furcsa oknál fogva azóta is a szlovák sajtó egy részének a kedvence. Akik, miután kevésbé látnak bele a magyar konyhába, részleges tájékozatlanságukat idealizálással helyettesítik.

 

A párt mint a hatalom eszköze

 

Simon amilyen gyorsan megtalálta a helyét a hatalomban, olyan határozottan menetelt is előre, ha a saját érdekeinek átültetéséről volt szó. Mivel a pártot a hatalom eszközeként értelmezi, és soha nem volt elhivatott MKP-s vagy most-hídas, távozni sem okozott gondot a számára, ha úgy látta, számításai nem jönnek be.

 

Így lépett le Gyurovszky után másodikként az MKP-ból, miután a gazdasági holdudvar tarthatatlan ténykedése miatt a tagság leváltotta Bugárt a párt éléről. És ugyanígy távozott a Most-Hídból is, miután Bugár inkább a Žitňanskának és a párt szlovákjainak fontos igazságügyi tárcát választotta, mint a Simon által kinézett mezőgazdasági minisztériumot.

 

Simon saját érdekei most azt diktálják, hogy politikailag túléljen. Független képviselőként erre kevés esélye van. Így inkább pártot alapít, hogy majd az erősebbekkel szövetkezve átmentse magát az újabb ciklusba.

 

Oligarchák ha diktálnak

 

A gond ott van, hogy Simon mögött ugyanaz a gazdasági holdudvar áll, aki miatt Bugár is megbukott, és aki egyre inkább Menyhárt Józsefnak is diktál.

 

Ha Simon számításai bejönnek, megismétlődhet az MKP egyesítésének időszaka. Csak most nem az MKP elődpártjai állnának össze egy közössé, hanem a magyar oligarchák által irányított pártelnökök.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archív

További ajánlott írások:

 

Simon Zsolt pártot alapít, az MKP-val is összedolgozna

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!