Felvidéki magyarként már hozzászokhattunk, hogy minden csoda három napig tart, és hogy hiába van (elvileg) magyar képviselet a kormánykoalícióban, az nem jelenti azt, hogy nem érhetnek bennünket atrocitások.

 

És most atrocitás alatt nem kell feltétlenül verekedésre, vagy nyílt utcai vitára gondolni. Elég csak azon felháborodni, hogy még mindig nem vehetjük fel gond nélkül a magyar állampolgárságot, vagy hogy éppen csallóközi szlovák iskolabotrány robban ki.

 

A Körképen a kezdetektől nyomon követtük a nagyszarvai szlovák iskola ügyét. Azt az ügyet, amit egyébként felvidéki magyarként kicsit nehéz volt  megértenünk, és nem igazán tudtuk a szlovák szülők szemszögéből megvizsgálni a problémát. Hogy miért nem?

 

 hirdetes_300x300  

Adj szállást a „tótnak”… – Avagy a nagyszarvai szlovák iskola története

 

Lássuk csak! A felvidéki magyar gyerekek jó részének teljesen normális, hogy a magyar oktatásért utazniuk kell. Autóbusszal, vagy a szülők révén autóval. Kapaszkodjunk meg! Akár már 6 éves koruktól. Ez a helyzet a nagyszarvai és környékbeli szlovák szülők számára elképzelhetetlen, hovatovább felháborító. Mert hogy utazhatna a 6-10 éves gyerek naponta kétszer fél órát olyan autóbusszal, amin felnőtt idegenek is utaznak?

 

Hahó! A magyar gyerekeknek ezt szó nélkül el kell viselni. Valahogy mi mégsem lázongunk miatta. Nem csapunk nagy hűhót, nem kérünk sajtónyilvánosságot az ügynek. Simán örülünk, hogy egyáltalán járhat magyar iskolába a gyerekünk.

 

A nagyszarvai sulibotrány mára odáig fajult, hogy csütörtökön Marek Maďarič volt kultuszminiszter feltette a kérdést, hogy a Dunaszerdahelyi járásban „valójában ki van kisebbségben”? Felelősségre vonja az MKP-t és polgármestereit, képviselőit, amiért csak a saját kisebbsége jogaival törődik, és nem viszonyul „megértéssel a szlovák kisebbséghez”.

 

Maďarič a nagyszarvai szlovák iskola esetéről: a szlovákoknak délen nincsenek iskoláik. Valójában ki itt a kisebbség?

 

De még ennél is tovább tudtak menni a politikusok… Pénteken már Kotlebáék is bejelentkeztek a témára, a nemzeti kisebbségben élő szlovákok mellett kardoskodva. Szerintük az lenne a helyes, ha már 5 szlovák jelentkező esetén is nyitnának szlovák iskolát a magyar településeken.

 

Csak hogy tisztán lássunk. Miközben évről évre kevesebb a magyar iskola, a meglévőket jóformán csak a magyar állam támogatásának hála újítgatják fel, addig teletűzdelnének szinte minden magyar falut szlovák iskolával.

 

Miután senkit sem szeretnék megsérteni, inkább csak két kérdést tennék fel a fentiekkel kapcsolatban. Először is: Hol van ilyenkor az a Most-Híd, amely elvileg „hidat” képezne a két nemzet között? Miért nem áll ki a magyar iskolák mellett, vagy miért nem indítják be azt a fránya iskolabusz projektjüket, és viszik azokat a szegény szlovák gyerekeket külön busszal az iskolába?

 

Másodszor. Hol van az MKP? Miért nem ad egy nyílt választ, amiben kiáll azok mellett a magyar gyerekek mellett, akik kénytelenek sokszor több tíz kilométert utazni a magyar oktatásért? Azt meg inkább már meg sem kérdezem, hogy miért nem áll ki valaki így Szent István napja után, mellét döngetve, hogy 5 magyar gyereknek is követeljen helyben iskolát.

 

Úgy látszik, hogy itt mindig csak a magyaroknak kell alkalmazkodni…

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: nol.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!