Robert Fico és a Smer rendkívül félrevezetően nyilatkozik a Kuciak-gyilkosságról. Az utóbbi hetekben azonban új stratégia bontokozott ki a szemünk láttára, ami párját ritkítja a maga nemében.

 

A volt kormányfő sosem volt az a politikus, akivel össze lehetett futni az utcán. Többnyire a kritikus hangok elől biztonságot nyújtó Kormányhivatal falai között tartózkodik. Mivel szinte hermetikusan elzárja magát az emberektől, azzal foglakozhat, milyen hatást tud kiváltani a sajtón és a tévén keresztül.

 

A Kuciak-gyilkosság után kibontakozó belpolitikai válság alkalmával rendre sajtótájékoztatókat hívott össze, amelyeken nem válaszolt, és továbbra sem hajlandó válaszolni a kérdésekre.

 

 hirdetes_300x300  

Az elején bizonyára még kínos lett volna számára, ha valaki megkérdezi, hogyan dolgozhatott átvilágítás nélkül főtanácsadói posztban Mária Trošková, és hogyan állhatott közvetlen kapcsolatban egy nemzetközi maffiahálózat tagjával a kormányhivatal egyik magasrangú munkatársa (Jasaň).

 

Mára azonban a hallgatás taktikája más célt szolgál. Fico hadat üzent a médiának. És már nem puszta erővel teszi. Célja hitelteleníteni a kritikus sajtót saját választói, szimpatizánsai szemében. Ehhez pedig a sajtótájékoztatókat használja.

 

Az egyik nap bejelenti, hogy üdvözli a rendőrség munkáját a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban, és egészen odáig megy, hogy már bizonyítottnak tartja, hogy nem a kormányhivatalhoz kötődő olasz maffia a bűnös. Kérdésekre nem válaszol.

 

Pár nappal később újra összehívja a sajtó munkatársait, hogy az ingyenes ebédekről és a minimálbér emeléséről beszéljen, ám ezúttal már kérdezhetnek az újságírók. Természetesen, ha Troškováról, Bašternákról, a vietnami ügyről, a Kuciak-gyilkosságról, a Kočnerhez való kötődéséről kérdeznek, arrogánsan kitér a válasz elől, és azzal vádolja a médiát, hogy nem érdekli őket a minimálbér emelése.

 

Éppenséggel ez is érdekli a sajtót, csak vannak olyan témák, amelyre rendre nem kapunk választ, és amelyek sokkal többet árulnak el a Smer kormányzásáról, mint az ingyen ebédek. Hacsak nem azt mondja valaki, hogy néhány millió euróval kiváltható egy gyilkosság, amelynek szálai egészen magasra vezetnek.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: smer-sd.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!