Nyitókép: Körkép.sk

 

2018 turbulenciákkal teli hónapjai minden sokkhatása ellenére hasznos évként vonulhat be a történelembe.

 

Szlovákia

 

Az utcára vonult gazdák, Ján Kuciak és menyasszonyának kivégzése, valamint a felvidéki magyarság elárvulása egyben a jövőbeli építkezés szempontjából oly fontos kijózanodást is jelentettek számunkra. Közösségünk immár tisztábban láthatja, hogy ki hol áll, ki mire képes, ki miért és kiért dolgozik. A 2019/2020-as várható mélypont után ez a felismerés segíthet majd hozzá az újrakezdéshez.

 hirdetes_400x285  

 

Felvidéki magyarság

 

Honi magyarságunk közéleti állapotának riasztó korképe, hogy lényegében a 2018-tól ismét kétharmados felhatalmazással kormányzó Fidesz-KDNP volt kénytelen átvállalni a felvidéki magyarság politikai feladatait. Minden jövőképünkkel, megmaradásunkkal kapcsolatos oktatásügyi, egyházi, sport- régió- és gazdaságfeljesztési program mögött immár a magyar kormányzat hathatós anyagi támogatása áll. Bizakodásra adhat okot, hogy elkötelezettségük e téren töretlen.

 

Most-Híd

 

2018 egyúttal a Most-Híd és az MKP elnökének sem hozott jó évet. Bugár Béla immár a még megmaradt szlovákjai és koalíciós partnerei előtt is végérvényesen leíródott. A nagy többség számára  személye már csak a múltat, a Most-Híd pedig az öncélú bizniszpolitikát jelenti. Kár is több szót vesztegetni rá.

 

MKP

 

Ugyanakkor sajnos az MKP választóinak is csalódniuk kellett a kínos személyi kultuszt erőltető Menyhárt Józsefben. 2018-ban a magyar párt elnökéről is nyilvánvalóvá vált, hogy nem jelent megoldást a jelenlegi helyzetben. Tanácstalanság, sodródás, szellemi és szakmai üresség jellemzi őt. Vezetésével a széteső és egyre mélyebbre süllyedő párt teljesen felhagyott az érdemi politizálással, és ami különösen veszélyes, hogy saját, még megmaradt bástyáinak falait is döntögeti.

 

DAC

 

2018 pozitívumai között meg kell említenünk a DAC és a komáromi focicsapat sikereit. A felvidéki magyarságnak égető szüksége van a sikerélményekre és az összetartozás érzésére, mely megmaradásunk egyik záloga. E téren szerencsére van mire építenünk.

 

Helyhatósági választások

 

A helyhatósági választások, bár eredményeit mindenki saját sikerként próbálta eladni, főleg azt mutatták meg, hogy a magyarok továbbra is megvannak, hadra foghatóságuk viszont hiteles politikai alternatíva kérdése. Ahol ez nincs jelen, ott otthon maradnak, vagy a felvidéki magyar politika válsága miatt maguk a jelöltek és a választók is az egyre gyarapodó függetlenek felé fordulnak.

 

Körkép.sk

 

Az idei esztendő egyben a Körkép.sk szárnyalását is jelentette. Az MKP – Most-Híd – oligarchák uralta honi mediális térben sikerült megőriznünk szabadságunkat, melyet a számok alapján olvasóink is értékelnek. Ezt bizonyítja 500 előfizetőnk, akik kisebb-nagyobb összeggel támogatják rendszeresen a Körképet. Ezt erősíti a több mint 30 százalékos olvasottsági növekedés és a közel 1 millió különböző olvasó, akik 2018-ban felkeresték portálunkat.

 

Hogy milyen lesz a következő esztendő, az leginkább rajtunk múlik, illetve azon, hogy mennyire sikerült tanulnunk 2018 tapasztalataiból.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!