Elővettük kristálygömbünket és belelestünk, mit mutat az idei esztendőre. Íme, a Körkép.sk tippjei 2019 legfontosabb szlovákiai eseményeire.

 

Egy ilyen cikkből kijönni szinte csak rosszul lehet, mi viszont szeretjük a kihívásokat. Ezért hát vállalkoztunk a lehetetlenre és megtippeltük, mit hoz, mit hozhat számunkra 2019. Ha olvasóink sem félnek a jövőbe tekinteni, nyugodtan engedjék szabadjára fantáziájukat, hozzászólásban az ő tippjeiket is várjuk.

 

Államfőválasztás

 

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai magyarság számára a március 16-i első fordulóval le is zárul majd a voksolás. Ezen az MKP elnöke, Menyhárt József viszonylag langyos kampánnyal 3,5 százalék alatt végez, míg a Most-Híd jelöltje, Bugár Béla a 6 százalékot sem éri el. A második fordulóba az ellenzék részéről Robert Mistrík kerül, aki javára a hajrában többen visszalépnek, köztük Zuzana Čaputová is. Ellenfele a Smer vagy az SNS jelöltje lesz, akik kilétét egyelőre homány fedi. Amennyiben az SNS Andrej Dankot indítja, a Smer pedig Miroslav Lajčákot, akár meglepetés is születhet az előbbi javára.

 

Andrej Kiska utódja a második fordulóban 55 százalékos eredményt szerző Robert Mistrík lesz, akire ezúttal is sok magyar fog majd szavazni.

 

EP-választás

 

A májusi Európai Parlamenti választás ismét rekord alacsony választási részvétel mellett zajlik majd. Szlovákia csakúgy, mint 5 éve, most is Európa egyik legalacsonyabb, ha nem a legalacsonyabb részvételét produkálja majd.

 

Ami a magyarokat illeti, az MKP Csáky és Berényi közül egy személyt fog tudni kijuttatni, egy másik MKP által javasolt személy viszont a Fidesz listáján nyerhet EP-mandátumot. Ez a személy a fiatalabb generáció képviselője lesz.

 

A Most-Híd államfőjelöltjének leszereplését követően általános meglepetésre saját pártelnökét indítja Brüsszelbe. Bugár önkéntes száműzetésével így elhárulhat az akadály a felvidéki magyar politika újbóli egyesítése előtt. Ez a megoldás végül az MKP kemény magja számára is elfogadhatóvá válik.

 

DAC

 

A dunaszerdahelyi futballklub 2019-ben is szép eredményeket produkál majd, ami a tábor számára is sok örömet fog jelenteni. Bár Világi Oszkár a korábbi nagy, hazafias nyilatkozatai ellenére eladja a csapat 1-2 meghatározó játékosát, a vezetőedző kisugárzása, a csapat lendülete és a szurkolók támogatásával végül a nemzetközi kupaszereplést jelentő második helyen végez majd. Nyáron pedig indulhat újra az utazás Európába. A bajnok amint azt már a szezon elején eldöntötték, a pozsonyi Slovan lesz.

 

Magyar válogatott

 

Rossiék számára az idei év a 2020-as EB- selejtezőről fog szólni. A szurkolók számára az év meccse rögtön az első, a márciusi szlovák-magyar derbi lesz. Nagyszombatban eddig soha nem tapasztalt rendőri készültség mellett a 2 ezer darab vendégjegyre 100 szoros igénylés érkezik. Sok magyar szurkoló így a hazaiak számára fenntartott szektorokban kaphat csak helyet, ahová a felvidéki magyarok segítségével jutnak majd be. Nagyszombatban 1:1, míg szeptemberben Budapesten 2:0-s hazai győzelem születik. A magyar válogatott a szuverén horvátok mögött versenyben lesz a továbbjutásért, így Azerbajdzsánba és Walesbe is szép számú szurkoló kíséri majd el a csapatot.

 

Legnagyobb szlovák

 

A májusi fináléig a sorozatos botrányok miatt már a szervezők számára is vállalhatatlanná válik majd a műsor. Az ország szláv fele végül általános elégedettségre Milan Rastislav Štefánikot választja meg a legnagyobb szlováknak.

 

Parlamenti választások

 

A Smer – SNS – Most-Híd kormánykoalíció a sorozatos botrányok és egymás gyűlölete ellenére végül mégiscsak kitart. A júniusban lejáró koalíciós szerződés után azonban már kemény kampányrezsimbe kapcsol mindenki.

 

Robert Ficot végül saját oligarchái állítják félre, aki így vigaszágon az Alkotmánybíróságot vagy a külügyminiszteri posztot nézi ki magának. Menyhárt József helyett a szlovák televízióban Őry Péter és Berényi József fog szerepelni, az MKP elnöke pedig a pártsajtó és a magyarországi média számára fog majd nyilatkozgatni.

 

Kuciak-gyilkosság és közélet

 

A rendőrség a gyilkosság első évfordulója előtt pár nappal vád alá helyezi Marian Kočnert Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának megrendelése miatt. Az ügy komoly belpolitikai válságba sodorja az országot, újabb tüntetések várhatók, ami miatt a Smer végleg meggyengül. Kočner azonban nem kezd el beszélni, az ügy bírósági szakasza ugyanis még sokáig elhúzódhat, végső stádiumként pedig az Alkotmánybíróság Smeres többsége nyújthat védelmet Kočnernek.

 

Idén is lesz gazdatüntetés, az ország elégedetlen gazdái még az év első negyedévében ismét utcára vonulnak traktorjaikkal, ami Matečná mezőgazdasági miniszter lemondásához vezet.

 

Sajtó

 

Az MKP pártmédiája idén másodszor is horribilis összegű, nagylelkű támogatást kap, de ennek ellenére sem sikerül áttörést elérniük az olvasók körében. Az Új Szó eladott példányszáma idén 13 ezer példányszám alá süllyed. A Felvidek.ma betagozódik a ma7-be, a BUMM-ra a Most-Híd gyengülésével a lassú halál vár.

 

A felvidéki magyar olvasótábor két legnépszerűbb médiafelületévé így közvetve a Világi Oszkár tulajdonában levő bulvárlap, a Barak-klánnak köszönhetően kemény Fidesz és Orbánelles Paraméter, valamint a jobbközép, konzervatív, polgári értékeket valló Körkép.sk válik, mely eléri az 1,3 millió egyedi olvasót. 🙂

 

Sok sikert kívánunk olvasóinknak az idei esztendőben is!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!