Peter Gajdoš honvédelmi miniszter videón keresztül beszélt a külföldön tartózkodó szlovák missziók vezetőivel. Békés és áldott karácsonyt kívánt az Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában, Cipruson, Grúziában és a Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő 255 katonának.

 

A legtöbb katona káposztalevest tesz az ünnepi az asztalra

 

A legtöbb szlovák katona Cipruson szolgál, szám szerint 169. Egyebek mellett a sziget biztonságára felügyelnek, amely már több évtizede megosztott a Ciprusi Köztársaság és az Észak-ciprusi Török Köztársaság között. „Van egy élő, zöld fánk és betlehemünk is” – mondta a Rudolf Eštók, a ciprusi küldöttség parancsnoka. Szentestén káposztalevest fognak enni házi kolbásszal és nem fog hiányozni az ostya sem.

 

Bosznia-Hercegovinában 40 katona teljesít szolgálatot. Az ünnepekre is kint maradó katonák cseh kollégáikkal töltik a karácsonyt. Ott is káposzta kerül az asztalra és sorshúzás segítségével meg is ajándékozzák egymást.

 hirdetes_810x300  

 

vianoce-vojaci-novy-cas-misia-golanske-vysiny-vianoce07
Fotó: topky.sk

 

Gajdoš ajándékkal kedveskedett a katonáknak

 

 hirdetes_810x300  

Afganisztánban 42 szlovák katona tartózkodik. „Éppen most értem vissza a káposztalevesbe kerülő krumpli pucolásából. Az ajándékok már a fa alatt vannak, minden katona otthon érezheti magát, amit hazai finomságokkal próbálunk biztosítani. Lesz saláta, hússzeletek és sikerült olyan szlovák összetevőt is szereznünk, mint a kolbászok” – mondta Oliver Toderiška parancsnok.

 

Az Izrael és Szíria határán lévő Golán-fennsíkon szolgáló két szlovák katona vegetáriánus kolléganőjükhöz alkalmazkodva burgonyát és tofut fognak szenteste fogyasztani.

 

Gajdoš miniszter az utóbbi hetekben más közjogi méltóságokkal és politikusokkal néhány missziót személyesen is meglátogatott és főleg tipikus szlovák élelmiszert vitt a katonáknak. Ma még egy ajándékkal kedveskedett nekik: az ünnepekre tekintettel 30-ról 45 percre emelte a hazatelefonálásuk időtartamát, hogy a katonák legalább ilyen módon több időt tölthessenek családjukkal.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!