A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) érdekes javaslattal állt. Az érdekszervezet pedagógiai végzettséggel nem rendelkezők számára is lehetővé tenné, iskolaigazgatók legyenek – alap- és középiskolákban egyaránt – írja a Pravda napilap. Az Oktatási Minisztérium hajlandó tárgyalni az ötletről, a pedagógusok azonban tiltakoznak: szerintük pedagógusi képesítés nélkül nem lehet vezetni egy iskolát.

 

A ZMOS úgy véli, hogy egy iskolát és jó menedzser hatékonyabban is vezetheti, mint egy pedagógus. A jelenlegi törvények azonban kikötik, hogy pedagógusi képzettség szükségeltetik az iskolák vezetéséhez. A települések érdekszövetsége szerint elsősorban a jobb anyagi helyzetben lévő és nagyobb méretű iskolák élhetnének ezzel a lehetőséggel.

 

„A gyarkorlat világosan megmutatta, hogy ha az egészségügyi intézmények is tudnak működni ezen az elven, akkor ez lehetőség az iskolák számára is”

 

olvasható a ZMOS iskolahálózatról írt tanulmányában. Elképzelésük szerint az oktatásszervezést továbbra is pedagógusi hatáskörben hagynák, a menedzser a gazdasági, hatékonysági kérdésekben lenne kompetens, illetve ő végezné az intézmény propagációját.

 hirdetes_400x285  

 

Az oktatási tárca nem zárkózik el

 

Az oktatási tárca nem utasítja el az ötletet, a regionális iskolahálózatért felelős osztály megvizsgálja a lehetőséget, legalábbis a minisztérium sajtóosztálya szerint.

 

Jeleneleg egy iskolaigazgató-jelöltnek több feltételnek is eleget kell tennie, amit az oktatási törvény ír elő. Ilyen a fedhetetlenség, a pedagógiai képesítés és öt évnyi szakmai tapasztalat. A pozícióra való jelentkezéskor pályázati anyagot kell benyújtania az iskola fejlesztéséről, és persze, bírnia kell az államnyelvet.

 

További feltételeket az iskola fenntartója (települések, megye) szabhat. Az igazgatót öt évre választják.

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (IV.) – Gyermeklétszám és politika: Kihívások előtt a felvidéki magyar oktatásügy

 

A tanároknak nem tetszik

 

A ZMOS ötletével nem értenek egyet a tanárok. Illogikusnak tartják, hogy pedagógián kívül álló kerüljön egy iskola élére.

 

„Az iskola vezetése nem csak a technikai működtetéséből áll, nagyon fontos szerepet játszik épp az oktatási vezetés”

 

idézte a Pravda Iveta Šanderová, a besztercebányai A.Sládkovič Gimnázium igazgatónőjét, aki hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy valaki az iskolai rendszer ismerete nélkül vezessen egy oktatási intézményt.

 

„Nem egy szerencsés javaslat, és még több problémát okozna, mint amivel jelenleg meg kell küzdenünk”

 

mondta.

 

Mások szerint egy ranglétrát végigjáró pedagógus lenne a legmegfelelőbb személy az igazgatói posztra. Nem feltétlenül kell, hogy tanítson, de ez ne legyen kikötés. Az iskola nagyságától és lehetőségeitől függően ugyanis egy igazgatói is tanít, van ahol heti 5, van, ahol heti 20 órát.

 

A menedzserek természetesen egyetértenek a ZMOS javaslatával. Szerintük az iskoláknak gazdasági szempontból segítene. Sőt, nem is becsülik le a pedagógiai munkát, ezért egyesek szerint külön képzést kelen elvégeznie annak, aki nem pedagógus, de igazgatói székre pályázik.

 

A pedagógusok nem véletlenül tiltakoznak az elképzelés ellen. Kollégáikon kívül kívülállókkal is versenyre kéne kelniük az igazgatói posztokért, ráadásul a tantestület összetételéről egy olyan ember dönthetne, aki sosem ismerte a tanári lét viszontagságait. Részben igazuk van: pedagógiai ismeretek nélkül aligha láthatók el az iskola vezetésének feladatai. Ugyanakkor, ahogy a pedagógusok is szerezhetnek menedzseri képesítést, úgy a menedzserek is továbbképezhetik magukat, hogy nagyobb rálátást kapjanak az iskolák működésére.

 

Körkép.sk, Pravda.sk

Nyitókép: rodinka.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!