Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter szerdán terjeszti a kormány elé azt a törvényjavaslatot, amely enyhítené bizonyos kábítószerek birtoklásáért járó büntetést. A javaslat szerint, ha valakit könnyűdrog fogyasztásán kapnak, akkor legfeljebb 165 eurós pénzbírsággal megúszhatja a dolgot, de csak akkor, ha az eset előtti 12 hónapban nem büntették meg már ugyanezért.

 

Persze sok függ a mennyiségtől is. A marihuána esetében 1 gramm, a pervitinnél és más amfetaminoknál 0,2 gramm, a heroinnál 0,5 gramm lenne a mennyiségi határ, amely alatt még lehet „saját fogyasztással” magyarázni a drogbirtoklást.

 

A most-hidas miniszterasszony szerint a szlovákiai drogbirtoklásra és drogfogyasztásra vonatkozó hatályos törvények a legszigorúbbak az egész Európai Unióban.

 

 hirdetes_810x300  

„A jelenlegi rendszer kriminalizálja a drogfogyasztókat, főleg a 30 év alatti korosztályt, tekintet nélkül a drog fogyasztásának előzményeire és okaira”

 

A miniszterasszony még tavaly októberben jelezte, hogy olyan módosítást szeretne kieszközölni, ami különbséget tesz drogterjesztő és drogfogyasztó között, és ami kellő hangsúlyt fektet a függőség kezelésére és megelőzésére.

 

A szerdán kabinet elé kerülő javaslat továbbra is büntetendőként tekint a drogbirtoklásra, bármilyen mennyiségről van szó. Žitňanská szerint a felmérések azt mutatják, hogy minden harmadik fiatal kipróbálta már a marihuánát, ami azt jelentené, hogy a fiatalok harmadának kellene súlyos büntetéssel szembenéznie.

 

Pravda.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!