A valószínűleg oknyomozó munkája miatt jegyesével együtt brutálisan meggyilkolt Ján Kuciak utolsó cikkét közöljük, amelyet az Aktuality.sk és több más média ma éjféltől tett elérhetővé a nyilvánosság számára. A cikk alább teljes egészében, vágatlanul, magyar nyelven olvasható.

 

Az olasz származású Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra. Reggel bestartolta Fiat típusú személygépkocsiját a negyven kilométerre lévő Bodzásújlak (Novosad) falucskától, ahol Lýdia nevű barátnőjével lakott.

 

Cinnante Olaszországba indult. Magával vitte Ján nevű ismerősét is, akinek megígérte, hogy munkát szerez számára. A Nagymihályi járásban akkor minden negyedik aktív korú ember munkanélküli volt. Mikor a páros a mezei útról közeledett a főút felé Porosztó (Porostov) és Éles (Ostrov) falvak között, a Szobránci járásban, közúti ellenőrzésbe botlottak. Olasz rendszámú fehér Fiat Puntójuk hirtelen sietősen tolatni kezdett.

 

A rendőröknek gyanússá vált a olasz-szlovák páros viselkedése, ezért megállították őket, és ellenőrizték az autót. A hátsó ülésen egy fekete fadobozt találtak, benne pedig egy fegyvert 5 tölténnyel és egy adathordozót.

 hirdetes_810x300  

 

Egy működőképes csehszlovák gyártmányú ČZ-típusú géppisztoly volt lézeres irányzékkal, lecsiszolt sorozatszámmal. A helyszínelők szerint a doboz kifejezetten a géppisztoly elhelyezésére volt kialakítva. Cinnantet jogtalan fegyverviseléssel vádolták meg, a Nagymihályi Járási Bíróság pedig két év feltételes börtönbüntetésre ítélte.

 

Az ügyész az olaszt a bíróság előtt a mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozóként mutatta be.

 

A polip karjai a kormányhivatalig érnek

 

Néhány hónappal később Cinnantehoz olasz rendőrök érkeztek, mert Olaszországba szállított fegyvereket az ottani maffiavezérnek, Guirino Ionának. Iona a Belvedere Spinello klán feje volt, amely a jelenleg működő leggazdagabb olasz bűnszervezet, ‘Ndrangheta egyik ága volt.

 

A nyomozati iratok tanúsága szerint Carmin Cinnante is tagja volt. Az az ember, akit a hatóságok csak úgy ismertek, mint mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozót. Cinnante ugyanakkor nem az egyetlen olasz maffiózó volt, aki Szlovákiában lelt második otthonára.

 

Többen is voltak, akik vállalkozni kezdtek, támogatásokat vettek fel, uniós források merítettek, de főleg: kapcsolatokat építettek befolyásos politikusokkal – a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában is. Otthon Olaszországban jelentős gondjaik voltak a törvénnyel.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Megbízni a maffiában

 

A Tőketerebesi járásbeli Szécsudvar (Dvorianky) és Parnó (Parchovany) között elterülő mezőgazdasági szövetkezetben a maffiózó Carmine Cinnante üzletei összekapcsolódtak Antonino Vadalaéval. Ez utóbbinak hazájában, Olaszországban szintén problémái adódtak a törvényekkel.

 

2003. február 3-án, hétfőn, Dél-Olaszországban a Reggio Calabria területi bíróság 9 vádlott sorsáról határozott, akik egy másik olasz maffiaklán, a Libri emberei voltak. Ez a klán a legerősebb a ‘Ndranghetán belül. A vádlottak között volt a dél-calibriai Bova Marina falucskából származó Antonino Vadala is.

 

Az olasz nyomozók szerint épp Vadala volt az, aki a klán utasítására rejtegette a rendőrség elől és segítette a szökésben Domenic Venturot, akit a hatóságok egy konkurens banda tagjának brutális meggyilkolása miatt köröztek.

 

Az olasz rendőrség elcsípett egy telefonbeszélgetést Antonino Vadala és a klán feje, Francesco Zindato között, amelyben a két fél az akció részleteiről beszélgettek. 2003-ban azonban Vadalát bizonyítékok hiányára hivatkozva felmentették.

 

Egy másik eset kapcsán a bírósági határozat részletesebb leírja, hogyan utazott Antonino Vadala Rómába két másik férfival, hogy „fizikailag megbüntessenek” egy ismeretlen férfit, aki „kárt okozott a klánnak”.

 

„A feladattal azokat bízta meg [Francesco Zindato], akiben a leginkább bízott, köztük Antonino Vadalát”

 

fejtette ki a bírónő. Mikor vádat emeltek Vadala ellen, ő nem várta meg a tárgyalás végét, menedéket és új otthont Kelet-Szlovákiában talált. Sikeres mezőgazdasági vállalkozásba kezdett, az ingatlanpiacon és az energetikában is üzletelt. A szlovákiai olasz közösség legjelentősebb személyiségévé nőtte ki magát.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Energetikai vállalkozó

 

2009-ben olyan információ került nyilvánosságra, hogy az ismeretlen olasz vállalkozó, Antonino Vadala a losonci ipari parkban két üzemet szeretne telepíteni 70 millió euró értékben. Bár az üzletből végül kihátrált, Vadalából „energetikai vállalkozó” lett. Legalább megismerkedett az egykori gazdasági miniszterrel, Pavol Ruskoval, akit ma egy gyilkosság megrendelésével vádol a rendőrség.

 

Paradox módon Vadalához kötődik az állami főtanácsadó, Mária Trošková is, aki közeli munkatársa Robert Fico kormányfőnek.

 

„Valamikor dolgozott nálunk, talán három hónapot. Elég régen volt, talán négy évvel ezelőtt. De megismerkedett egy olasz származású vállalkozóval, aki többek között naperőművekkel foglalkozott, és a továbbiakban már nála dolgozott”

 

mondta akkor Rusko. Az, hogy Trošková karrierje a Kormányhivatalban, Robert Fico mellett folytatódott, nem nagyon lepte meg.

 

„Bár úgy hittem, hogy lassabban halad majd a ranglétrán, de lényegében nem lepett meg, mert nagyon gyorsan megtanulta, hogyan állhat helyt az életben”

 

Maffia a kormányhivatalban? Szorul a hurok Fico körül. Kuciak-gyilkosság, 2. nap – Körkép.sk összefoglaló

 

Trošková és Jasaň

 

2011 augusztusában Vadala Mária Troškovával közös céget alapított GIA MANGAMENT néven. Egy év után Trošková kiszállt a cégből és nemsokkal ezután a smeres Viliam Jasaň parlamenti képviselő asszisztense lett. Jasaň a sajtónak nem akarta elárulni, honnan ismeri a hölgyet, aki korábban modellként dolgozott és a 2007-es Miss Universe döntőjébe is bejutott. Jasaň annyit árult el, hogy egy barátja ajánlotta neki.

 

„Távozott a csapatból az addigi asszisztensnőm, és egy barátom javasolta ezt a hölgyet”

 

nyilatkozta a Nový Časnak. Hogy ez a  bizonyos barát Vadala volt-e, nem akarta elmondani.

 

Trošková azonban alig egy év múlva Jasaňtól Ficohoz, a Kormányhivatalba igazolt át (2015 márciusában). Egy évvel később pedig Jasaň is követte őt. A kormányfő kinevezte őt a Biztonsági Tanács államtitkárává és igazgatójává, és ezzel a legmagasabb szintű biztonsági hozzáférést is megkapta.

 

Jasaň részt vesz a biztonsági tanács ülésein, összesített elemzéseket dolgoz ki Ficonak, biztosítja a tanács munkájáról szóló dokumentációt. Egyúttal hozzáfér a tanács összes dokumentumához és információjához, amelynek célja bebiztosítani az ország biztonsági rendszerét, háború esetén pedig átveszi a kormánytól a hatalmat.

 

Jasaň ezen kívül bizonyíthatóan kapcsolatban áll egy olyan személlyel, aki közvetlenül együttműködött az olasz maffiával. Jasaň és Vadala kapcsolatát elsősorban az üzleti tevékenységükben lehet tetten érni. A Smer politikusa a múltban a Prodest biztonsági magánvállalat tulajdonosa volt. Nemrég épp Vadala és társai vették át tőle. Ezen kívül Jasaň fia, Slavomír olaszokkal közösen birtokol egy AVJ Real nevű céget.

 

Mikor Vadala egyik cége nemrég végfelszámolás alá került, kiderült, hogy követelései vannak a Prodest biztonsági magánvállalat felé is, amelyben korábban társtulajdonos volt Jasaň és fia, Slavomír is.

 

Mindez azt jelenti, hogy egy bűnszervezetben való részvétellel megvádolt és emiatt Olaszországból Szlovákiába érkező személy ismerősei között két olyan ember is van, akiknek napi bejárásuk van az ország kormányfőjéhez – Robert Fico személyesen vette őket maga mellé.

 

 

Vadala a Smerre szavaz

 

Jasaňon és Troškován kívül Vadala más kapcsolatokat is kiépített a Smerben. Például a cégeiben hosszú évek óta gazdasági felelősként dolgozó Monika Čorejová a Smer színeiben indult a legutóbbi helyhatósági választásokon.

 

Maga Vadala keményen támogatja a Smert, a kampányban és a közösségi hálókon is. Ficot dicsérte az olaszok körében, Kaliňákot védelmébe vette a „cselszövő ellenzékkel” szemben, és Rašival heccelték egymást a választási győzelem kapcsán.

 

A parlamenti választások napján Vadala azt szónokolta a közösségi oldalon, hogy „ma mindannyian szavazzunk helyesen a Smerre, és holnap már biztosak lehetünk benne, hogy Szlovákia jó kezekben van“.

 

A választások előtti időszakban készült a Smer kassai kongresszusára is. Rašinak megígérte, hogy ott majd „látják egymást”. A Smert pedig „a mi pártunkként” emlegette. Mikor létrejött a mostani kormánykoalíció, Vadalának volt oka ünnepelni.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Töltények és temetési csokrok

 

Vadalának és olasz ismerőseinek Szlovákiában is meggyűlt a bajuk a törvénnyel. A számos büntetőeljárás és vádemelés ellenére a következményeket egyelőre elkerülték. Itt van néhány az esetek közül, amelyeknél fennállt az adócsalás bűntettének gyanúja:

 

Az Aktuality.sk partnereivel rekonstruálta az eseteket az infotörvény alapján kikért rendőrségi és bírósági dokumentumok alapján.

 

Az 1-es számú eset Kelet-Szlovákiában játszódott le 2013-ban. Egy őszi reggelen a tőketerebesi cég alkalmazottai szokatlan küldeményt találtak az üzem bejáratánál. A kerítésen egy táska lógott, amelyben gyufát, tíz darab éles lőszert és halotti csokrot találtak. A csokrot egy Jerad feliratú papírba csomagolták, ami vélhetően főnökük, Gerhard nevének torzított változata volt.

 

Ez figyelmeztetés lehetett a versenytárstól, aki életveszélyes fenyegetéssel vette fel a kapcsolatot. A torzított Jerad néven szokta megszólítani a cégvezetőt az az olasz személy, akivel a cég egy negyven hektáros termőterületért pereskedett.

 

„Jerad” először figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést. A rendőrségnek már csak akkor jelentette, amikor egyik alkalmazottját, egy traktoristát is megfenyegettek. Két évvel később a tőketerebesi járásbíróság elé Antonino Vadala rokona, Sebastiano Vadala állt. A vád: fenyegetés.

 

Peter Prokopovič ügyész szerint Vadala a tőketerebesi cég ügyvezetőjét „megfenyegette, hogy lelövi, és az ujjával mutatta, hogy elvágja a torkát”. A traktoristát szintén: „van fegyvere, aki az ő földjén mer dolgozni, lelövi, a traktort felgyújtja”.

 

Mindezt azért, mert a tőketerebesi cég azon a földön termesztett, amelyre az olasznak is igénye volt. Hogy melyiküknek volt hozzá valójában joga, azt a hatóságok nem oldották meg.

 

A bíróságnak a bizonyíték nem volt elég

 

A vallomásokon kívül a tőketerebesi vállalat átadta a bíróságnak a különös küldeményt is Jerad megnevezéssel. A hivatalos szakvélemény megerősítette, hogy mind a 10 lőszer éles, és csak egy fegyvertartási engedéllyel vagy exportengedéllyel rendelkező személy juthatott hozzájuk.

 

Az udvarra néző biztonsági kamera állítólag felvette Vadala látogatását is, amely során személyesen fenyegette meg életveszélyesen Gerhardot. Ezt az olasz tagadta.

 

Védőügyvédjével, Marek Švingállal együtt azt állították a bíróság előtt, hogy az utolsó fenyegetés időpontjában nem is tartózkodott Tőketerebesen, hanem Nagymihályon volt. Ezt az alibit épp Švingál, Vadala könyvelője és egy másik olasz erősítette meg.

 

A tőketerebesi járásbíróságon és később a kassai Kerületi Bíróságon azonban a bizonyítékok gyengének bizonyultak. Tavaly Sebastiano Vadalát felmentették.

 

A tőketerebesi járásbíróság bírája, Milan Petričko azt írta a határozatban, hogy „nem nyert bizonyítást, hogy megtörtént az eset, amely miatt a vádlott ellen vádat emeltek”. A bíró szerint az ügyész csak a tanúk elmondására hagyatkozott, ami azonban nem elég Vadala elítélésére.

 

A lőszerrel és temetési csokorral teli táskát illetve a kamerafelvételt a bírósági határozat meg sem említi. Az ügyész fellebbezett. Indoklásában kijelentette, hogy

 

„a bíró rosszul ítélte meg a bizonyítási folyamatot és főleg az egyértelmű bizonyítékokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a vádlott elkövette a fenyegetés bűntettét, közömbös volt [a bizonyítékok iránt] és döntését részrehajlóan és szubjektív értelmezés alapján hozta meg”

 

Az áldozat, vagyis a cég ügyvezetője nevében eljáró ügyvéd, felrótta a bíróságnak, hogy súlyt ad Marek Švingál tanúvallomásának, akit tanúként is meghallgattak, pedig az előkészítő tárgyaláson még mint a vádlott ügyvédje vett részt.

 

Ráadásul Švingál kihallgatását is vélhetően törvénybe ütközően folytatták le. Vadala a nyomozónak azt mondta, hogy nem beszél és nem is ért szlovákul, ezért nem fenyegetőzhetett. Ezt azonban több tanú is megcáfolta. Még maga Sebastiano Vadala is két évvel később egy másik esetnél azt mondta jegyzőkönyvbe, „hogy mint hosszabb ideje Szlovákia területén élő olasz állampolgár érti a szlovák nyelvet”.

 

A kassai Kerületi Bíróság bírói testülete élén Marek Dudíkkal a fellebbezést elutasította, és megerősítette, hogy Vadalát fel kell menteni.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Az olasz Bašternák

 

Egy másik esetben, amely adóelkerülési spekulációkra vonatkozott, Antonino Valada már közvetlenül érintett volt. Az ügyközéppontjában három pozsonyligetfalui lakás valószínűleg spekulatív jellegű eladása áll.

 

Az egész történet 2011-ben kezdődött és csak tavaly ért véget. A három lakás eredeti tulajdonosa az olasz Antonio Palombi volt, pontosabban ALTO nevű cége. 2011-ben a lakások sorozatosan gazdát cseréltek: néhány hónap leforgása alatt először a GENNA nevű vállalat nevére kerültek, majd a AV-REAL-éra. Az elsőben Vadala korábban szerepelt, a másodikban az adásvételkor ügyvezetőként is jelen volt.

 

Három évvel az eladás után azonban Palombi a rendőrséghez fordult azzal, hogy Vadala nem fizette ki a megegyezett összeget. A rendőrségi határozat szerint, amelyhez az infotörvény alapján jutottunk hozzá, Palombi azt állította, hogy Vadala átverte őt. Így közölte a történetet 2016-ban a Plus 7 dní hetilap is. A valójóság azonban más volt.

 

Palombi és Vadala valójában abban egyeztek meg, hogy a lakásokat valódi kifizetések nélkül adják tovább, és végül egy közös cégben, a KANNONE válallatnál kötnek ki. Az ügylet lényege az lehetett, hogy Vadala cége, az AV-REAL, amely a láncban a harmadik volt, áfát igényelhetett vissza 80 ezer euró értékben.

 

A rendőrségen tett vallomásában ezt maga Palombi, a sértett és tanú, ismerte el.

 

„kijelentette, hogy Antonio Vadala azt tanácsolta neki, hogy a lakások az AV-REAL tulajdonába a GENNA s.r.o. nevű cégen keresztül kerüljenek, mert ennek tevékenységi körében ott volt az ingatlanértékesítés, és az ALTO nevű cég (az eredeti tulajdonos) nem ÁFA-fizető. A GENNA ezután jóval magasabb összegért adta tovább a lakásokat, így az ÁFA-fizető AV-REAL a lakások megvásárlásával visszaigénylővé vált”

 

írta a nyomozó Palombi vallomásáról.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Áfavisszaigénylések

 

Palombi többször is elmondta a rendőröknek, hogy a 360 ezer eurós összeg csak névleges volt, a valóságban a lakásoknak vissza kellett volna kerülniük az ő tulajdonába.

 

„A gyanúsított azt mondta, hogy ha megkapja a 80 ezer eurós áfát belőle, akkor átírja a lakásokat közös, KANNONE nevű cégükre. Ezzel az ingatlanok újra a sértett tulajdonába kerültek volna”

 

Palombi még a büntetőfeljelentés jegyzőkönyvében azt írta, hogy részesedést is kellett volna kapnia az áfából.

 

„A gyanúsított azt mondta neki, hogy a lakásokat a GENNA nevű cégnek adják, ezt azzal indokolta, hogy a GENNA fog áfát visszaigényelni, aminek felét majd a feljelentést tevőnek adja”

 

olvasható a jegyzőkönyben.

 

Vadala a nyomozónak mindent tagadott, semmilyen állítólagos egyezségről sem tudott, állítása szerint az ingatlanokat a megszokott módon vásárolta. A nyomozó végül a büntetőeljárást leállította azzal, hogy nem történt csalás az olasz Palombi kárára, mert mindketten részt vállaltak a csalásban. Ezt azzal indokolta, hogy ha bűncselekmény történt, akkor áfacsalás bűntényéről van szó, ami pedig más eljárás alá esik, mint az adóelkerülés.

 

Szó szerint ezt írta:

 

„A lakások többszöri átírásában részt vevő egyes személyek eredeti célja nem teszi lehetővé szándékos vagy nem szándékos együttműködésük megállapítását a jelzett adókedvezmény megszerzésében, miközben olyan vallomásokra lehet tőlük számítani, amelyek célja, hogy elkerüljék a gyanút más bűncselekmény kapcsán”

 

Palombi eredetileg megpróbálta a bíróságon visszaperelni a lakásokat – egy kereskedelmi per keretében, ami 2014 decemberében zajlott. De ahogy az a bírósági határozatból kitűnik, keresetét tavaly februárban visszavonta.

 

A Pozsonyi V. kerületi bíróság márciusban az eljárást leállította. Hogy miért vonta vissza két év után a keretét Palombi, a határozatban nem szerepel. A hatóságokat csak évek után kereste el újra – mikor kiderült, hogy Vadala sem az áfavisszaigénylésből származó pénzt, sem a lakásokat nem adja neki vissza.

 

A nyomozás nem vezetett Antonino Vadala elleni vádemeléshez. Az érdekeltségébe tartozó két cég nemrég azonban végfelszámolás alá került adótartozások miatt, amelyek meghaladták a 100 ezer eurót.

 

Nagy olasz család

 

Antonino Vadala és Carmina Cinnante Szlovákiában nem egyedül és elhagyatottan tevékenykednek. Kelet-Szlovákiában – kölcsönös együttműködés és szervezés keretében – négy, az ‘Ndranghetához kötődő calabriai olasz család képviselői vetették meg a lábukat. Vadaláékon, a Cinnanteéken kívül a Roda és a Catroppo család is közéjük tartozik. Fő tevékenységi körük Szlovákiában a mezőgazdaság.

 

Több tucat céget birtokoltak, vagy birtokolnak még ma is. Vagyonuk több tízmillió euróra tehető. Több száz vagy több ezer hektárnyi területtel rendelkeznek, amelyekre milliós nagyságrendű uniós támogatásokat vesznek fel.

 

Az ezekhez a családokhoz tartozó cégek csak 2015-ben és 2016-ban több mint 8 millió eurónyi közvetlen támogatásban részesültek a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségen (PPA) keresztül. További százezrekre pályázati támogatások útján tettek szert.

 

Még az kifizetések jogossága is kétséges. Az Aktuality.sk partnereivel együtt több esetet is dokumentált, mikor megszegték az előírásokat. Egy esetben a cég az általa megművelt földterület nyolcszorosára igényelt támogatást, más esetben olyan területekre kérvényezett dotációt, amelyek után nem fizetett bérletet és nem rendelkezett használati joggal sem.

 

Az egyik ilyen olasz cégvezető, hogy meggyőzze a bankot arról, hogy nemsokára pénzt kap, meghamisította a PPA hivatalos határozatát.

 

Közpénzekhez jutottak hozzá olaszok érdekeltségébe tartozó biogáz üzemek. A Diego Roda családjához tartozó három vállalat 2012-2017 között például 8,3 millió euróhoz jutott hozzá. És itt is merültek fel kétes körülmények. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) 2015-ben azért bírságolta meg őket, mert a kötelező kimutatásokban túlértékelték a biogáz üzemeikben termelt energiát. És épp a megtermelt energiától függ az állami támogatás nagysága.

 

Kuciak halála változást hoz – és csak rajtunk múlik, milyen irányba mozdulunk el

 

Honnét származik a pénz?

 

A ‘Ndrangheta fő külföldi tevékenységi köre a pénzmosás. A cél tisztára mosni a pénzt és több területen látszólag legálisan vállalkozni. Lehet szó cégek fiktív tulajdonosait eljátszó harmadik személyekről, árukereskedelemről, amelyek messze a piaci ár felett cserélnek gazdát, vagy nyomásgyakorlásról a versenytársakra.

 

A Libri klán, akivel Vadala együttműködött és az egyik legbefolyásosabbnak számít Calabria régióban, jelentős érdekeltségekkel rendelkezik Olaszországon kívül is. Tevékenységük sok formát ölthet, mert a klán főleg a pénzügyi és a nemzetközi kereskedelemben van igazán otthon.

 

Ennek ellenére egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bárki a fentebb említett személyek közül Szlovákiában pénzmosással foglalkozna. Léteznek azonban jogos kétségek az említett olasz családok által használt pénzek származását illetően.

 

Az általunk összegyűjtött dokumentumokból kiderül, hogy ezeknek a pénzeknek egy jelentős része Olaszországból származott. Antonino Vadala például Szlovákiában több bírósági határozatban is szerepel, amelyek azt mutatják, hogy olaszországi személyektől kapott összegeket. Közös nevezőjük, hogy mindannyian készpénz adtak át Vadalának, azért, mert ő így kérte.

 

Kokaincsempészet

 

Vadala a kapott pénzből egy mezőgazdasági szövetkezetett vásárolhatott. A pénzhozók semmit sem profitáltak belőle, ezért a pénzt megpróbálták behajtani Vadalán. Ő a bíróságon azt állította, nem tartozik semmibel az olaszoknak, és az ennek ellenkezőjét állító nyilatkozatot nyomás alatt írta alá.

 

A Roda-testvérek cégeit még a 90-es években alapították, és a kezdőtőke egy jelentős része a szülőfalujukban, Condofuriban jegyzett két másik, az itteniekkel azonos nevű cégből származott.

 

A CO.BE.R. (Diego Roda) és a TRA.CE.R. (Antonio Roda) cégekről van szó, amelyeknek anyavállalataik Olaszországban székelnek.

 

Az éves jelentések szerint az ezredfordulón a szlovákiai cégeknek tartozásaik voltak olasz anyavállalataikkal szemben, amelyek „pénzügyi segítséget nyújtottak”, és az is kiderül belőlük, hogy a cégek minden termelése Olaszországban köt ki.

 

A CO.BE.R zárszámadásában azt tüntette fel, hogy 100 százalékban olasz tőkéből jött létre külföldi befektetésként. Az Olaszországban lévő TRA.CE.R ügyvezetője Antonio testvére, Diego Pietro Roda. Pietro Roda neve pedig felmerült a ‘Ndrangheta El Doradoként elhíresült pénzmosásos botrányában is. A rendőrség 2013-ban letartóztatta a Galliciano nevű maffiaklán elleni akcióban.

 

Pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel (ez egy specifikus bűncselekmény az olasz jogban) miatt állították bíróság elé. 2014-ben azonban az olasz legfelsőbb bíróság bizonyítékok hiányában felmentette.

 

Antonino Vadala családtagjainak neve 2017-ben jelentek meg egy egy 18 tagú bandára kiírt letartóztatási parancson. A banda több száz kilogrammnyi kokaint csempészett be Európába.

 

A Vadala család tagjainak csak a neve szerepel a parancson. Az ügy részletei nem ismertek.

 

Megjegyzés: A cikk záró része hiányzik, a szerző már nem tudta befejezni.

 

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos összes cikkünk itt olvasható.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.