Első alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz az MKP, az SaS, az OĽaNO és a KDH vezetői. A találkozót Menyhárt József, az MKP elnöke kezdeményezte. A négypárti egyeztetésen az MKP-t a pártelnökön kívül Őry Péter, az Országos Tanács elnöke és Berényi József, országos elnökségi tag, Nagyszombat megye alelnöke képviselte.

 

Az SaS részéről Richard Sulíkon kívül Ľubomír Galko korábbi védelmi miniszter és Jana Kiššová vett részt a találkozón. Igor Matovičot Veronika Remišová és Grendel Gábor kísérte el, Alojz Hlina (KDH) szintén több fős küldöttséggel érkezett.

 

„Döntő pillanatokban a magyarok mindig a barikád jó oldalán álltak, és így van ez most is. Sorsdöntő időket élük, és szeretnénk leszögezni, hogy a szlovákiai magyarok többsége, akik ma az MKP-t választják, szintén tisztességes Szlovákiát szeretne” – fogalmazott Menyhárt József.

 

  hirdetes_300x300   
Kép: Körkép.sk

 

Mint elmondta, az MKP ugyan jelenleg parlamenten kívüli párt, de sokáig bent voltak. „Hisszük, hogy hamarosan újra parlamenti párt leszünk. Nem Bugár Béla vezetésével, hanem a jelenleg ott ülő Most-Hidas képviselők helyett” – hangsúlyozta.

 

Menyhárt egyúttal elhatárolódott attól, hogy Bugár Béla szégyenletes viselkedése miatt az összes szlovákiai magyart hazugnak és árulónak tartsák. Hozzátette, hogy ugyanakkor látni azt is, hogy az ellenzék gyakran nem egységes a tekintetben, hogy hogyan és miként szeretné leváltani a jelenlegi kormánykoalíciót.

 

„Azt gondoljuk, hogy az MKP– SaS – OľaNO – KDH részvételével megfelelő platformot kell létrehozni, mely a jövőbeli új kormány alapja lehet. Ezen platformon belül szeretnénk megtárgyalni a politikai és társadalmi kérdéseket”

 

– zárta.

 

Richard Sulík szerint a mai találkozó megmutatta, hogy az ellenzék képes a tárgyalásokra és a közös fellépésre, amennyiben erre szükség van.

 

Kép: Körkép.sk

 

„Ugyanakkor, mivel választások előtt vagyunk, az ellenzéki pártok pedig a választókért küzdenek, fontosnak tartom, hogy ez a harc korrekt, tisztességes módon zajljon, személyes támadások nélkül. Ezért is jók a maihoz hasonló találkozók, ahol ki tudjuk beszélni a dolgokat, meg tudjuk ismerni egymás elképzeléseit  még akkor is, ha az egyes pártok saját választóik érdekei szerint fognak politikailag fellépni. A választások után így gyorsan koalíciós megállapodást lehet majd kötni” – fogalmazott az SaS elnöke.

 

Igor Matovič a sajtótájékoztatón megköszönte az MKP elnökének a mai találkozó összehívását. Hangsúlyozta, hogy szimpatikus, ha egy parlamenten kívüli, kisebbségi érdekvédelmet ellátó párt tesz kísérletet az ellenzék összehangolt fellépésére.

 

„A maihoz hasonló négyoldalú találkozóra hosszú idő óta nem volt példa, ami mindenképp jó kezdés. Az emberek alternatívát szeretnének látni, tudni akarják, mi vár rájuk Fico után. Ezért is jó kezdeményezés a mai találkozó”

 

– mutatott rá Matovič.

 

Kép: Körkép.sk

 

Az OľaNO célja szerinte mindig is az összefogás volt annak elkerülése végett, hogy szavazatok vesszenek el. Az OľaNO szerint fontos, hogy reményt adjanak a választóknak, ezért szeretné, ha ezek a találkozók folytatódnának.

 

„Annak érdekében, hogy a választók kérdésére, hogy mi lesz a választások után, már a választások előtt választ adhassanak. Mi nem zsákbamacskát akarunk kínálni választóinknak, hanem világos alternatívát, ami mobilizálhatja a választásoktól eddig távolmaradókat is” – zárta a pártelnök.

 

Kép: MKP

 

Alojz Hlina, a KDH elnöke nagyra értékelte a mai találkozót és kész viszonozni azt. Mint elmondta, az ellenzéki kerekasztalnak van értelme, ugyanakkor egyelőre nem szeretne túl nagy elvárásokat állítani vele szemben, mivel politikai pártokként egyben egymás konkurensei is.

 

„Különbözőképpen látjuk a világot, de ez nem gátolhat bennünket abban, hogy közös asztalhoz üljünk, és a politikai harc közepette is keressük azt, ami összeköt bennünket”

 

– mondta.

 

Kép: Körkép.sk

 

Hozzátette, hogy KDH szintén a tisztességes harcban érdekelt. Alojz Hlina szerint a Fico utáni időszak eljön, és az emberek nyugodtan alhatnak amiatt, hogy lesz tisztességes alternatíva.

 

 

A Körkép.sk a  sajtótájékoztatón egyedüli médiumként mindhárom szlovák pártelnököt kérdezte. Erről, valamint Menyhárt József portálunknak adott interjújáról, melyben azt is elmondta, hogy az MKP politikailag már nem számol a Bugár Béla vezette Most-Híddal, külön cikkben számolunk be,

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: MKP

További ajánlott írások:

 

Ellenzéki csúcs lesz az MKP-ban. Mi várható?

 

Gyorshír: Ellenzéki kerekasztal alakult. Az MKP politikailag már nem számol a Most-Híddal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!