Bár az országban továbbra is szinte vágni lehet a politikai elégedetlenséget a jelenlegi kormánnyal szemben, a Smer pedig eközben Kaliňák jobbkezét, Sakovát jelölte belügyminiszternek, a mai Koalíciós Tanácsot követő sajtótájékoztatón Robert Fico az ország gazdasági sikereiről áradozott.

 

A Smer elnöke azt ígéri, hogy a kormány 2019-es intézkedéscsomagja egyrészt az emberek pénztárcáját fogja erősíteni, miközben az állami adóbevételeket is növeli. Mindezt úgy, hogy csökkenni fog az ország eladósodottsága, és 2020-ra Szlovákia nullszaldós költségvetéssel rendelkezzen.

 

„Ha az SaS kerül hatalomra, a neoliberális jobboldali politikának köszönhetően nem lesz itt semmi. Nem lesznek ingyenes vonatok, semmi”

 

– hangsúlyozta Robert Fico, aki szerint céljuk, hogy Szlovákia a jelenlegi 71 százalékról mielőbb elérhesse az uniós életszínvonal 85 százalékát.

 hirdetes_400x285  

 

Andrej Danko (SNS) házelnök a kormánykoalíció külpolitikai sikereiről beszélt. „Szlovákia nem fekete politikai lyuk. Mindenhol gratulációkat, dicséretet kapok az új miniszterelnökünk miatt. Az országnak jó neve van külföldön” – hangsúlyozta.

 

Bugár Béla, látszólag jó hangulatban nyilatkozott. Elmondta, hogy a mai Koalíciós Tanács is arról tanúskodik, hogy teszik, amit ígértek. „Emeljük az emberek életszínvonalát” – fogalmazott a Most-Híd elnöke

 

„Az egészségügyi nővérek, tanárok, a közszféra és az állami alkalmazottak bérnövekedését még február közepén kilátásba helyeztük, mostanra pedig valósággá vált. Konkrét összegekről még nem beszélhetünk, ez még további tárgyalások kérdése”

 

– mondta.

 

„Jó kedvem van, mert koalíciós partnereim hallgatnak rám és keressük a kompromisszumot”

 

– tette hozzá.

 

Növelik a minimálbért

 

Peter Kažimír pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az intézkedéscsomag eléri-e a korábban beharangozott 600 millió eurót. Szerinte minden a most tervezés alatt álló jövő évi állami költségvetés sarokszámaitól függ.

 

„A legfontosabb a kormánykoalíció problémáinak rendezése, minden további kérdés ezután jön” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

 

Bugár: Saková megérdemli az esélyt

 

Az Andrej Kiska államfő által is kritizált Denisa Saková új belügyminiszterrel kapcsolatban Bugár azt mondta, hogy a cselekedetei alapján kell majd értékelni az adott minisztert.

 

„Legyen így Saková esetében is. Mindenkinek lehetőséget kell kapnia. Tapasztalt miniszter, az biztos, hogy nyomás alatt lesz, de meggyőződésem, hogy képes lesz megbirkózni a kihívásokkal”

 

– tette hozzá.

 

Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!