Nyitókép: webnoviny.sk

 

A szlovák törvényhozás kedd délután 17.00 óráig tárgyal az Alkotmánybíróságra javasolt személyekről. Ezt követően várható a szavazás, mely még nem dőlt el, hogy nyilvános vagy titkos lesz-e.

 

A parlament 39 jelöltből (Lucia Kurilovská ugyanis visszalépett) javasol 18 személyt, akik közül Andrej Kiska kiválasztja és kinevezi a 9 új alkotmánybírót.

 

A jelenlegi szabályok szerint az egyes jelölteknek a parlamentben meg kell szerezniük legalább a képviselők többségének szavazatát, legkevesebb 39-ét.

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzék és a civil szervezetek nyilvános szavazást követelnek. A kormánykoalíció megosztott a kérdésben. Amíg a Smer főleg Robert Fico átültetése miatt titkos szavazást szeretne, az SNS és a Most-Híd inkább a nyilvános szavazás felé hajlik. Ebből is látható, hogy egyelőre nincs egyezség a három kormánypárt között. A kilenc új alkotmánybíró 12 évig töltheti be a posztot.

 

A Most-Híd Sárközy Irén képviselőnek köszönhetően már hozzájárult ahhoz, hogy Fico egyáltalán a jelöltek között lehessen, akiről a parlamentben szavaznak. Az ellenzék szerint ugyanis nem tudta minden kétséget kizáróan felmutatni a szükséges 15 év jogi gyakorlatot.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!