Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Természetesen egyetlen szavazat sem veszik kárba, csak vannak, amelyek olyan pártokhoz kerültek, akik nem jutottak be a parlamentbe. Ezeket a szavazatokat a szlovákiai választási rendszer arányosan visszaosztja a parlamentbe jutó pártok között, és legtöbbet a választások győztese nyerte vele. Elvesző szavazatnak azért nevezték, mert hosszú éveken át a be nem jutó pártokra leadott voksok Robert Ficot és a Smert erősítették.

 

Erre a körülményre a Smer gyakran építette stratégiáját. 20 százalékos támogatottság mellett 3 százaléknyi szavazat plusz egy mandátumot jelenthetett volna számára. Csakhogy nem Robert Fico tervei szerint alakultak a választások, így ezúttal még a Štefan Harabinra leadott voksok is elsősorban Igor Matovičot és az OĽANO-t erősítették – a sors fintora.

 

Az idei választáson 820 ezer szavazat jutott olyan pártra, amely végül nem került be a parlamentbe. Az eddig rekord 523 ezer volt, amit a 2002-es választáson állított fel Szlovákia. Nem csoda, míg a felmérések 8-10 pártból álló parlamentet prognosztizáltak, addig az eredmény mindössze hatpárti parlamentet ígér.

 hirdetes_810x300  

 

Akik pórul jártak

 

Kiesett a törvényhozásból az SNS, a Most-Híd, megint sikertelenül próbálkozott a KDH, a közös magyar lista, és kudarcot vallottak a Drucker- és Harabin-féle smeres szatellitpártok is.

 

A legnagyobb pofont (a Smeren kívül, természetesen) mégis a PS-SPOLU szenvedte el, amely nem egész ezer szavazattal bukta el a választásokat. Mivel pártkoalícióként indult, 7 százalékos parlamenti küszöb vonatkozott rá, ehelyett azonban csak 6,97-ot ért el. Több mint 200 ezer voks „veszett így el”.

 

A PS-SPOLU nagyon magabiztosan futott neki a kampánynak. Elbízták magukat a tavalyi elnökválasztás után, ahol jelöltjük elsöprő eredményt hozott. A Čaputová-effektus azonban nem tartott ki 2020 februárjáig. Főleg azért, mert a PS-SPOLU erős kampányt próbált realizálni, de nagyon rossz eszközöket használt, és végül harmatgyenge eredményeket hozott a felméréseken is.

 

A választáson végül azért bukhattak el, mert túl magabiztosnak tűntek a választók szemében, akiknek egy jelentős része nem csak egyetlen pártban gondolkodott, hanem például igyekezett bejuttatni gyengébbnek vélt pártokat, hogy Smer nélküli koalíció jöhessen létre.

 

Persze, ez csak elmélet, a szakértők sokáig fogják elemezni, mi is történt valójában. Tény marad azonban, hogy Szlovákia történetének legtöbb szavazata került a süllyesztőbe – mit nem adott volna 800 ezer szavazatért a csúfos vereséget szenvedő Smer…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!