Nyitókép: SME/Marko Erd

 

A kormány kedden este hagyta jóvá az új Covid-automatát, amely a fertőzöttek számán kívül a járásokon belüli átoltottsági szintet is figyelmebe veszi.

 

A SME napilap alapján kérdés-felelet formájában összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az új Covid-automata működésével kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

A kormány által jóváhagyott Covid-automata augusztus 16-án, hétfőn lép érvénybe.

 

  1. Mi alapján fogják meghatározni a járás színét?

 

A járás színének meghatározása során az epidemiológusok három tényezőt fognak figyelembe venni. Az első tényező az lesz, hogy 100 ezer lakosra hány koronavírus-fertőzött jut az elmúlt hét napban. A második tényező a járás átoltottsági szintje lesz, míg a harmadik tényezőt a komplex járványhelyzet értékelése fogja képezni.

 

  1. Hogyan fogja változtatni a színét a járás a covidos betegek száma alapján?

 

Az adott járás aszerint fog jobb vagy rosszabb fázisba kerülni a Covid-automtában, hogy két egymást követő héten 100 ezer lakosra számítva a koronavírus-fertőzöttek száma legalább 10 százalékkal csökkenik vagy növekszik-e. A rosszabb fázisba kerülést megakadályozhatja, ha az adott járásban magas az 50 év felettiek átoltottsága. Ez azt jelenti, hogy ha a fertőzöttek száma alapján a járás rosszabb besorolásba kerülne, azt a jó átoltottság megmentheti, és maradhat a jobb besorolásban.

 

  1. Milyen befolyással lesz az 50 év felettiek átoltottsága a járás színére?

 

Amennyiben az adott járásban az 50 év felettieknek legalább a 65%-a be van oltva, a járás színe egy fokkal jobb lesz, mint amilyenbe a fertőzöttek száma alapján kerülne. Amennyiben az 50 év felettiek átoltottsága 75% feletti, a járás színe két fokkal is javulhat.

 

  1. Mi fékezheti meg azt, hogy a járás jobb besorolásba kerüljön?

 

A mellette lévő járás színe, amely csak egy fokkal lehet rosszabb besorolásban. Ez azt jelenti, hogy ha például Pozsony minden feltételt teljesít a zöld színhez, de a szomszédos Malacka piros besorolású, akkor a fővárosnak narancssárga színűnek kell lennie.

 

  1. Milyen gyakran fogják változtatni a színeket a Covid-automatán?

 

Hetente. Az epidemiológusok hétfőnként kiértékelik a helyzetet az egyes járásokban, kedden bemutatják őket, az új színek pedig következő héten hétfőtől lépnek érvénybe.

 

Az új Covid-automata szerint a magas oltottsággal rendelkező járásokban enyhébb óvintézkedések lennének érvényben

 

6. A járás, ahol élek, narancssárga színű lesz. Mi vár rám a boltokban és az éttermekben?

 

A narancssárga fázisban az üzletek befogadóképessége csökken, 15 négyzetméterre csak egy vásárló juthat. Az üzletek azonban mindenki számára nyitva lesznek, tekintet nélkül arra, hogy a polgárok be vannak-e oltva, van-e tesztjük vagy átestek-e a covidon.

 

Az éttermekben egy asztalnál négyen ülhetnek, többen csak abban az esetben, ha egy háztartásból származnak, de azt is csak akkor, ha be vannak oltva, van negatív tesztjük vagy igazolásuk arról, hogy átestek a covidon. Ha a látogatók egyikkel sem rendelkeznek, akkor csak az étterem teraszán ülhetnek le, maximum egyszerre tízen.

 

7.  Hogyan lesznek nyitva az éttermek és a kávézók?

 

A telephelyek tulajdonosai három lehetőség közül választhatnak.

  1. Az első lehetőség az, hogy a tulajdonosok mindenkit beengednek. A látogatók száma azonban a járás színe szerint korlátozva lesz. A zöld járásokban korlátlan számú vendég lehet a telephelyeken, a narancssárgában már csak tíz személy lehet egy teraszon. A piros, bordó és fekete járásokban csak ételkiadás működhet.
  2. A második lehetőség az, hogy a telephely a beoltott, a negatív teszttel rendelkező (a PCR-teszt nem lehet régebbi 72 óránál, még az antigénteszt 48 óránál) vagy a covidon átesett személyeket engedi be. Az oltottaknak ebben az esetben Covid-útlevélre lesz szükségük. A zöld járásokban korlátlan mennyiségben foglalhatnak helyet az asztaloknál, a narancssárga járásokban négy személy ülhet egy asztalnál vagy az egy háztartásból származó személyek. Ebben az esetben a bordó és fekete járásokban csak ételkiadás működhet.
  3. A harmadik lehetőség az, hogy a telephely csak a beoltott személyeket engedi be. Ebben az esetben a bordó járásokban is ülhet négy ember egy asztalnál vagy az egy háztartásból származó személyek.

 

8. A maszkviselet minden járásban kötelező lesz?

 

Igen. A zöld és narancssárga járásokban csak a beltéren és a kültéri tömegrendezvényeken. A piros, bordó és fekete járásokban beltéren a reszpirátor viselete lesz kötelező, kültéren pedig szájmaszkot kell hordani.

 

9. Lehet korlátozások nélkül utazni a járások között?

 

Igen, de erre csak a zöld, narancssárga és a piros járások lakosainak lesz lehetőségük.

 

A kormány jóváhagyta az új Covid-automatát. Hétfőtől kilenc járás kerül narancssárga besorolásba

 

10. Akkor is tudok bevásárolni, ha nem vagyok beoltva?

 

Igen, a Covid-automata szerint a telephelyekkel ellentétben az üzletek nem választhatják meg, hogy kiket engednek be a boltba és kiket nem.

 

11.Teszttel kell majd misére járnunk, ha nem vagyunk beoltva?

 

Lehetséges. A templomok is megválaszthatják, hogy a szentmisét csak a beoltottaknak celebrálják vagy minden hívőnek. Az egészségügyi tárca ajánlása szerint egy misét lehet tartani az oltottaknak, egyet pedig minden hívőnek. Az új Covid-automatában a fekete fázisban sem számolnak a templomok bezárásával, csupán a hívők számának csökkentésével (25 négyzetméterre egy hívő juthat).

 

12. Szükségem lesz tesztre, ha szociális intézménybe vagy kórházba megyek?

 

Ha az elmúlt 180 napban nem esett át a covidon vagy nincs beoltva, akkor igen. Oltás, negatív teszt vagy a covidon való átesésről szóló igazolás nélkül még a zöld fázisban sem engednek be senki ezekbe az intézményekbe.

 

13. Ismét be fogják zárni a fodrászatokat és más szolgáltatásokat?

 

Nem, a Covid-automata ezzel a lehetőséggel a fekete fázisban sem számol abban az esetben, ha a vendég be van oltva, van negatív tesztje vagy átesett a covidon. Azonban a narancssárga járásokban 15 négyzetméterre már csak egy vendég juthat.

 

14. Nyitva maradnak az akvaparkok és a wellnessközpontok?

 

Azon személyek számára, akik nincsenek beoltva, nem rendelkeznek teszttel és a covidon való átesésről szóló igazolással, már a narancssárga fázisban bezárnak ezek a létesítmények. A Covid-automata nem limitálja a látogatók számát, ha az akvapark narancssárga fázisban csak a teljes oltottsággal rendelkező személyeket fogadja. Amennyiben az oltottakon kívül negatív teszttel és a covidon való átesést igazoló személyek is érkeznek, az akvapark befogadóképességének fele tölthető fel.

 

15. Milyen fázisban zárnak be az edzőtermek?

 

Amennyiben az edzőtermek bárkit beengednek, akkor már a zöld fázisban is csak legfeljebb 25 személyt fogadhatnak. A narancssárga fázisban legfeljebb tíz személy tornázhat, míg a piros fázisban a fitnesztermek működtetése tilos lesz. Abban az esetben, ha az edzőterembe csak beoltottak léphetnek be, az edzeni kávnó személyek száma nem lesz korlátozva sem a zöld, sem a narancssárga járásokban, a többi színben pedig a fitneszterem nagysága alapján fogják korlátozni a tornázók számát. Fekete fázisban a fitneszterem mindenki számára tilos lesz.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: új COVID-automata

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.