Nyitókép: TA3, reprofoto

 

Gyimesi György (OĽaNO) mellett Marián Viskupič (SaS) és Ladislav Kamenický (Smer) volt a TA3 vasárnapi Politikában című vitaműsorának vendége.

 

A kormánykoalíciós képviselő az orvosszakszervezettel való bérmegállapodás margójára elmondta, hogy Heger kormányfő vezetésével megtették azt, amit korábban a smeres kormányok alatt soha.

 

„Míg Pellegrini a kórházak penészes falait fotózta, addig mi annyi pénzt adtunk az egészségügyi dolgozóknak, amennyit az elődök soha,“ érvelt Gyimesi, aki elismerte, hogy más szakmákkal szemben nem a legkorrektebb, hogy az orvosok fizetésemelése lett kiugróan magas szinten kezelve.

 

„Amikor a Smer kormányzása alatt a Penta 400 millió eurót lopott ki az egészségügyből és túlárazott CT-berendezéseket vásároltak, az orvosok valahogy nem akarták eldobni a köpenyüket“

 

– mutatott rá Gyimesi.

 

 

Kamenický elismerte, hogy az egészségügy nem egyszerű ágazat, mivel rengeteg összefonódás, kapcsolati rendszer terheli.

 

Marián Viskupič azt nehezményezte, hogy nem rendszerszintű megoldás született, és a kórházak adósságtól való megszabadítása is ad hoc módon zajlik, ahol azok járnak jól, akik felelőtlenül gazdálkodnak.

 

Gyimesi: Amit a Smer ellopott, mi az embereknél hagyjuk

 

Gyimesi hangsúlyozta, hogy a Smer ideje alatt a pénzeket ellopták, oligarchák zsebeiben landolt, vagy Dubajba, Belize-be vitték ki őket, most azonban az embereknél marad. Elismerte, hogy a jelenlegi kormány harcol a Penta ellen, mely pénzügyi csoport a Covid-időszak alatt is eurótízmilliókat vont ki nyereségként a rendszerből.

 

Viskupič ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy fenn kell tartani a konkurens környezetet az egészségbiztosítók piacán.

 

A vitaműsor hangsúlyos témaköre volt a jövő évi állami költségvetés elfogadása ás annak sarokkövei. Az egyik ilyen sarokkő a gasztro ágazaton belüli 3 hónapos áfacsökkentés.

 

Gyimesi: Ha a gasztro bizonyít, maradhat az alacsonyabb ÁFA

 

A két ellenzéki vitapartner a döntéssel kapcsolatban azt kritizálta, hogy miért csak három hónapra lesz alacsonyabb az áfa, amikor a bevételt tekintve a három hónapból január és február az év két leggyengébb hónapja.

 

Gyimesi erre azt válaszolta, hogy a vendéglátó-iparban a legnagyobb mértékű a feketézés, és először meg kell várni, hogy három hónap tapasztalatai alapján mennyire vallják be a tulajdonosok a valós forgalmakat.

 

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy meghosszabbítsák az alacsonyabb áfa időszakának érvényességét.

 

Gyimesi hangsúlyozta azt is, hogy a sípályáknak szánt áfacsökkentés nemcsak a Boris Kollár házelnök tulajdonában levő dóvali sípályának kedvez, hanem további 1200 sportközpont, tornaterem bűtésének is, ahová a téli hónapokban az emberek sportolni járnak.

 

 

Viskupič megjegyzésére, hogy az állami családtámogatás az adóbónuszt érintően csak a szülők 24 százalékának jelent valódi segítséget, mert nekik van kiskorú gyermekük, Gyimesi felsorolta, hogy a magasabb árakból beérkező mintegy 12 milliárd eurónyi állami pluszbevételből ki milyen összegben részesül:

 

1,2 milliárd euró a családtámogatásra (200 euró havonta minden gyermeknek)

 

1,1 milliárd euró a nyugdíjasoknak (a 11,8 százalékos nyugdíjemelés minden idők legnagyobb nyugdíjemelése lesz)

 

200 millió euró a nyugdíjasoknak az ún. szülői bónuszért

 

1 milliárd euró – az ország történetének legnagyobb béremelése a tanárok, valamint az állami és közszféra alkalmazottai számára

 

500 millió euró az orvosok fizetésemelésére

 

3,5 milliárd euró a háztartások energiakiadásainak támogatására.

 

Gyimesi szerint a megyék érdekszövetsége, az SK8, így az önkormányzatok is támogatják az állami költségvetés tervezetét.

 

Fontos, hogy átmenjen a költségvetés

 

Azért jöttem a politikába, hogy minden körülmények között a nép oldalán álljak. Ha átmegy a költségvetés, oda tudjuk adni a segítséget az embereknek és a cégeknek. Számomra ez a fontos, és teljesen mindegy, hogy kinek a segítségével tudjuk ezt megszavazni,

 

mondta Gyimesi.

 

A műsorban a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány témája is felmerült, melyet az SaS nyújtott be. Gyimesi szerint itt is megmutatkozott, hogy az államfő és a progresszívok között puccs készül a kormány megbuktatására, hogy választások nélkül tudjanak új minisztereket kinevezni szakértői kormányzat indokával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.