Nyitókép: kosiceonline.sk

 

Csökken a menekültek lakhatási támogatásának összege. A kormány csütörtöki döntése értelmében az ukrajnai menekültek elszállásolására életkoruktól függetlenül éjszakánként 6 euró támogatást fizetnek a szálláshelyeknek.

 

A Fico-kabinet ezzel módosította azt a kormányrendeletet, amely az ukrajnai helyzettel összefüggésben lett elfogadva a menekültek elhelyezési támogatását illetően.

 

A 15 évnél fiatalabbak után eddig is 6 euró/éjszaka támogatás járt a szálláshelyeknek, a 15 évnél fiatalabbak esetében azonban az eddigi 12 euró/éjszaka csökken le 6 euró/éjszakára.

 

A kormány szerdai döntése értelmében módosul a lakásban vagy családi házban elhelyezett, egy személy után fizetett szállástámogatás összege is. Itt éjszakánként öt euróra csökkentik az összeget.

 

„A módosítás oka az, hogy a menekültek életkorától függetlenül azonos összegű legyen a támogatás, beleértve a 15 évnél fiatalabbakat is, akiknek az elszállásolása kiemelt fontosságú”

 

fogalmaz indoklásában a kormány.

 

A rendelet meghatározza továbbá az elszállásolásért fizethető támogatás maximális összegét a szobák száma alapján. Az egy szoba kiadása után fizetett támogatás összege maximum 390 euró lesz. Két szoba után legfeljebb 540, három szobáért legfeljebb 720, négy vagy több szoba után pedig 900 eurót fizet az állam.

 

A rövid távú elszállásolásra szolgáló, nem lakáscélokra használt helyiségek bérbe adói a 15 évnél idősebb menekültek után 12 helyett 10 euró hozzájárulást fognak kapni. A 15 évnél fiatalabbak után 6-ról öt euróra csökken a hozzájárulás.

 

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a költségvetés lehetőségeivel magyarázza a módosítást.

 

„Továbbra is segíteni akarunk, de ezt a jelenlegi anyagi lehetőségeinkhez kell igazítani”

 

mondta a kormány ülését követően. Szerinte a csökkentés ellenére is viszonylag komoly anyagi segítségről van szó, a folytatás pedig azon is múlik, hogy az uniós alapokból sikerül-e támogatást találni hozzá.

 

„Ha sikerül, nagyon szívesen folytatjuk, ha nem, akkor át kell értékelni a támogatást”

 

tette hozzá Šutaj Eštok. Szerinte a kormány március végére tisztábban fog látni a kérdésben.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.