Nyitókép: Getty Images

 

Nagyon valószínű, hogy hamarosan Szlovákia területén is felbukkan az ázsiai lódarázs, ezért az Állami Természetvédelemi Hivatal (ŠOP) a lakosság együttműködését kéri az invazív faj megfigyelésében. A hivatal a honlapján tette közzé a felhívást azzal összefüggésben, hogy tavaly Magyarországon és Csehországban is hivatalosan megerősítették a faj megjelenését.

 

Az ázsiai lódarázs valószínűleg a tengerjáró teherhajókkal jutott el Európába, először 2004-ben észlelték Dél-Franciaországban.

 

„A faj gyorsan szaporodik és főleg folyóvizek mentén terjed el. Szlovákiában még nem igazolták a jelenlétét”

 

közölte a hivatal.

 

Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatal honlapján lehet bejelenteni, ennek köszönhetően gyorsabban lehet hivatalosan igazolni a megtelepedését, és fellépni az elszaporodása ellen.
Az ázsiai lódarázs veszélyt jelent például a méhekre, nagy károkat tud okozni a méhészeteknek, és potenciális veszélyt jelent az allergiások számára. Házi méhekre és a nála kisebb testű rovarokra vadászik, emellett kárt tesz a gyümölcsösökben, mivel megrágja a termést.

 

„Érdekesség, hogy két fészket épít, egy kisebben a királynő telel át, majd amikor kellő számú dolgozó kikel a petékből, felépítik a nagy fészket az egész kolónia számára. A fészket arról lehet beazonosítani, hogy a kirepülési nyílás az oldalán van, és nem alul, mint az itteni lódarazsak fészkénél”

 

közölték a természetvédők.

 

Az ázsiai lódarázs valamivel kisebb, mint európai őshonos rokona. Legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy sárga a lába, de az itteni lódarazsaknál feketébb a fej és a tor része, a potrohán narancssárgás gyűrű látható.

 

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!