Nyitókép: Körkép.sk

 

Szombaton új államfőt választ Szlovákia. A jelöltek egyike a liberális, progresszív ideológiát hirdető, elmút időszak megnyilvánulásait tekintve magyargyűlölő, soviniszta Ivan Korčok, aki az első fordulót megnyerte.

 

Gyimesi György ma 10+1 kérdést tett fel neki nyilvánosan, felszólítva őt, hogy tisztázza magát. Ezekre a kérdésekre ugyanis szerinte a kampány során eddig nem sikerült választ adnia Ivan Korčoknak.

 

„Korčok még mindig lapít és hallgat! Összeszedtük azt a 10+1 kérdést, amit még nem sikerült tisztáznia a kampány alatt” – adja meg az alaphangot Gyimesi, majd felsorolja konkrét kérdéseit:

 

1. Miből gondolja, hogy gerinces, ha elvi meggyőződés nélkül sorra ült be azoknak a bársonyszékébe, akiket most gyaláz?

 

2. Mikor lett hirtelen híve a magyaroknak?
Ha ezeddig kikérte magának, hogy ne adjanak neki leckét történelemből…
Magyar házelnököt utasított rendre, hogy ne használjon történelmi megnevezéseket, mert ez nem diplomatikus…
Irritálja őt, amint a nemzetpolitikai államtitkár történelmi térkép előtt fotózkodik

 

3. Mit csinált akkor a SMER kormány tagjaként, amikor az újságíró-gyilkosság miatt az emberek az utcára vonultak? Segítek: semmit. Hallgatott.

 

4. Ha akkor hallgatott, most miért jár tüntetésre?

 

5. A 2016-os szlovák elnökség alatt, amikor minden politikus a saját országa érdekében akarta kikaparni a gesztenyét, Ő miért az USA érdekét akarta képviselni?

 

6. Miért konzultált részletesen amerikai partnereivel arról, hogy milyen témák legyenek terítéken a szlovák elnökség alatt? Miért nem a saját népének érdekeit tartja ettől fontosabbnak?

 

7. A migráció elkötelezett híveként, amelyet Amerikában sajátított el, feltűnt-e már, hogy míg Amerika kerítést épít a migránsok ellen saját országában, az EU-t szívesen látja illegális menekültekkel elárasztva. Gondolkodott-e már azon, hogy miért?

 

8. Amikor a Nord Stream II-vel kapcsolatban sikerült összehangolnia a szlovák álláspontot az amerikaival, mérlegelte-e azt, hogy ezzel elveszítünk egy olcsó energiaforrást, és majd Amerika drága energiájára szorulunk? Ez kinek volt az érdeke?

 

 

9. Van-e lelkiismeret fordulása elfogadni a KDH támogatását, megígérni, ami nekik fontos, és másnap rögtön elárulni az értékrendjüket?

 

10. A kampány alatt miben hazudott legnagyobbat, és mit gondol, mikor fog ez kiderülni?
11. Hogyan bízzon Önben a szlovák állampolgár, mint a hadsereg főparancsnokában, az iraki és jugoszláviai amerikai támadások érzéketlen nyilatkozatai után? Miért kell mindig az amerikai érdeket védeni? Ugyanilyen érzéketlenül bánna saját országával, ha az egy felsőbb érdek?

 

Az államfőválasztást április 6-án, szombaton tartják Szlovákiában. A második fordulóba jutott két jelölt Peter Pellegrini és Ivan Korčok. A közvéleménykutatások szoros eredményt jósolnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!