Nyitókép: Körkép.sk

 

Április 6-án tartják az államfőválasztás második fordulóját Szlovákiában. Szombatról vasárnapra virradó éjjel kiderül, hogy ki lesz az új köztársasági elnöke az országnak a következő 5 esztendőben.

 

Ivan Korčok vagy Peter Pellegrini? Peter Pellegrini vagy Ivan Korčok? Percről-percre hírfolyamunkban aktuális információk a választásokkal kapcsolatban a Körképen. Tartsatok velünk.

 

 

 

Forró Krisztián a Körképnek: jó döntés volt Peter Pellegrini támogatása

 

Államfőválasztás: Pellegrini szerint megválasztása „hatalmas megtiszteltetés és elégtétel”

 

A csalódott Korčok: Ezt nem felejtem el nekik

Államfőválasztás: Az államfő gratulált Peter Pellegrininek a győzelméhez

 

0:22 – Peter Pellegrini győzelmi beszédekor külön köszöntötte a jelenlévők közül Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség elnökét.

 

23:59 – A szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után Peter Pellegrini továbbra is vezet, a helyzet megfordítására nincs matematikai esély sem, így a nem hivatalos győztes Peter Pellegrini. Ivan Korčok elismerte vereségét. Beszédében kiemelte, hogy rendkívül csalódott.

 

Gyimesi a majdnem végeredményre: Győztünk, Ivan Korčok és holdudvara veszített

 

23:33 – A progresszívok már Korčok jövőjét tervezik. A Denník N kommentátora, a progresszív PS pártelnökének apja, Martin M. Šimečka már arról ír, hogy Korčoknak most azt kell eldöntenie, hogyha veszít, mit kezd a támogatottságával. Michal Vašečka (elfogult) szociológus már úgy beszél Korčokról, mint az ellenzék új vezéréről.

 

23:26 – Már a liberális elemzők is kezdenek gyanakodni. Az idő előrehaladtával ugyanis egyre kisebb az esélye, hogy a nagyvárosok megfordíthatják az eredményt. A vidék ugyanis elég nagy előnyt adott Pellegrininek.

 

23:15 – A vérprogresszív lapok saját előrejelzései sem annyira bizakodók Korčok győzelmét illetően. A Denník N szerint teljesen kiegyenlített a prognózis, a SME napilap szerint Pellegrini fog győzni:

 

A SME napilap saját projekciója a végeredményre

 

23:13 – A szavazókörzetek két harmadának eredményei szerint Pellegrini még mindig nagy előnnyel vezet. Valószínű, hogy Korčok stábja kisebb különbségre számítottak, a hírek szerint nagy a feszültség az atlantista jelölt eredményváróján. Ám még mindig nem dőlt el semmi, mivel a körzetek két harmada nem a szavazatok két harmadát jelenti, hanem jóval kevesebbet, és a nagyobb városok eredményei még csak ezután érkeznek.

 

 

23:06 – Feszült a hangulat Korčok eredményváróján, valószínűleg kisebb kezdeti különbségre számítottak a szavazatszámlálás első felében. Egyesek azt sem zárják ki, hogy Korčok elveszítheti a választást.

 

22:50 – Közel egyharmados feldolgozottságnál Pellegrini előnye még mindig nagy. A verseny azonban a nagyvárosok eredményeinek beérkezésével pörög majd fel igazán, és az még később jön. A jelenlegi állás 62,33% Pellegrini javára, Korčok 37,66 százalékon áll. 

 

Érkeznek a részeredmények – itt követheti az államfőválasztás mindent eldöntő fordulójának alakulását

 

22:42 – Pellegrini stresszesnek és különlegesnek tartja a második fordulót

 

 

Államfőválasztás: Pellegrini stresszesnek és különlegesnek tartja a második fordulót

 

22:13 – A közmédia által megrendelt választási modell-felmérés (nem exit poll) szerint Ivan Korčok támogatottsága a választás napján 51,1 százalékos, Peter Pellegrini támogatottsága 48,9 százalékos volt. A különbség olyan kicsit, hogy a felmérésből nincs értelme komolyabb következtetéseket levonni.

 

22:09 – Véget ért az államfőválasztás második forduló, hamarosan érkeznek az első részeredmények. Folyamatosan frissülő grafikonunkon követheti az aktuális állást.

 

 

22:07 – A Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy véget ért a moratórium és a választások különösebb fennakadások és komolyabb incidensek nélkül véget ért.

 

21:59 – Andrej Kiska exállamfő is megérkezett Ivan Korčok eredményvárójára. Korčok a sajtónak nyilatkozva köszönetet mondott azoknak a polgároknak, akik elmentek szavazni, egyúttal részvétét fejezte ki a mai, szepesváraljai súlyos buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak.

 

21:49 – Pellegrini eredményvárójára 8 országból 167 újságíró érkezett. A HLAS elnöke arról beszélt, hogy teljesen máshogy érez most, int a parlamenti választásokon, mert ott az eredmény megosztott, míg itt egyetlen emberen múlik minden.

 

„Csak egy győztes lesz, a másik nem lesz államfő”

 

mondta.

 

21:46 – Pozsonyligetfalun 60 százalék feletti volt a részvétel este 19:00-kor.

 

21:45 – Peter Pellegrini főhadiszállását Pozsonyban, a Duna partján található Aušpic étteremben ütötte fel. A helyszínen este 9 órakor már teltház van, a hangulat bizakodó. Mintegy 100 vendég mellett Pelelgrini is már a helyszínen. A Körkép érkezésével egyidőben futott be a magyar különítmény is. Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke és Pandy Péter OT-elnök személyében.

 

 

Gyimesi a magyar választóknak: ti vagytok most a mérleg nyelve

 

21:00 – Robert Fico (Smer) kormányfő is leadta szavazatát, de nem napközben, hanem egy órával az urnazárás előtt.

 

„Ma mindent sikerült teljesítenem, amit elterveztem. Remélem, hogy azoknak is maradt ideje szavazni, akiknek szintén egész nap kötelezettségeik voltak.”

 

írta a Facebookon.

 

20:56 – Ivan Korčok államfőjelölt választási rendezvényén már gyülekeznek a meghívott vendégek, politikusok és újságírók. Az eredményváróra 700 vendéget hívtak meg, az újságírókat is beleértve. Ott lesz Zuzana Čaputová államfő és Andrej Kiska is.

 

20:55 – Eddig nem regisztráltak rendbontást a szombati államfőválasztás során – tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón. A rendőrség továbbra is felügyeli választás lebonyolítását.

 

20:40 – Csirmaz Miklós, a Járási Választási Bizottság elnöke szerint a Rimaszombati járás 151, és a Rőcei járás 66 választóhelyiségében problémamentesen zajlanak a választások. A bizottság adatai szerint a választói részvétel a két járásban este 18:00 órakor hasonló volt a kéthéttel  előttihez. Információik szerint Rimaszombat városában változó volt a részvétel: 30 – 50% között mozgott. Egyházasbáston este 18:00 órakor 5%-al volt magasabb a részvétel, mint két hete – informálta portálunkat a Helyi Választási Bizottság. (Mede Géza)

 

20:25 – Gútán az SaS által jelölt egyik bizottsági tag családtagja helyett is szavazott, de lebukott. A TASR közlése szerint az illető hölgy ellen a rendőrség közigazgatási rend megsértése miatti vétség, valamint a szavazóhelyiségben való rend fenntartására vonatkozó választójogi törvényi előírások megszegése miatt indított eljárást. Az incidens nem zavarta meg a választás menetét, a történtek alatt is leadhatták szavazatukat az emberek.

 

20:24 – A kassai (Košice) repülőtéren is lehetett szavazni a szombati államfőválasztás során. Néhány utas ugyanis kérte, hogy kora reggeli járatának indulása előtt szeretne élni választójogával, mert egyébként nem lett volna idejük szavazni. „Bárca (Barca) városrész választási bizottsága rugalmasan reagált a kérésre, és a bizottság két tagja elvitte a mozgóurnát a repülőtérre, hogy az utasok még a reggeli járatuk indulása előtt, természetesen reggel 7 óra után leadhassák a szavazatukat” – mondta a TASR hírügynökségnek František Palkó a kassai kerületi választási bizottság elnöke.

 

19:21 – Az Állami Választási Bizottság elnöke szerint rendben zajlik a választás, két kisebb incidensről számolt be csupán sajtótájékoztatóján.

 

Az Állami Választási Bizottság elnöke szerint rendben zajlik a szavazás

 

17:40 – A Körkép információi szerint Dunaszerdahely városában a koradélutáni órákhoz viszonyítva az első körhöz képest némileg magasabb a részvételi arány. Érdeklődésünkre a választási bizottság a 15:00 órai adatok alapján 26 százalékos részvételről számolt be (két hete 15 órakor alacsonyabb volt ugyanitt a részvétel). A beszámolók szerint jellemzően a szlovák ajkú lakosság mozog a szavazóhelyiségek környékén. (Laky Erzsébet)

 

17:29 – Szombaton fél ötig három szavazókörbe kellett kihívni a mentősöket – tájékoztatott Petra Klimešová, a mentőszolgálat operatív központjának szóvivője. „Egy 67 éves férfit láttak el Szepsiben (Moldava nad Bodvou), az egyik szavazóhelyiségben, aki hasi fájdalmakra panaszkodott, majd a sacai (Šaca) kórházba vitték. Besztercebányán (Banská Bystrica) egy 63 éves nő ájult el a szavazóhelyiségben” – mondta Klimešová. Végezetül Léván (Levice) a szavazóhelyiség előtt láttak el és szállítottak a helyi kórházba egy 81 éves nőt, aki elesett és beütötte a fejét.

 

16:26 – „Ilyen se volt még” – Gútán a helyi választási bizottság SaS által jelölt tagja családtagja helyett is szavazott, amivel törvénysértést követett el. A rendőrség foglalkozik az üggyel. Az esetre Halász Béla, Gúta város polgármestere számolt be a Facebookon.

 

 

15:26 – Izsán (Iža), a Komáromi járásban (Komárno) népviseletben szavaztak a Gyöngyösbokréta éneklőcsoport tagjai. A falu népviselete a rövid szoknyájáról ismert. „Még fiatalkorunkban rövidítettük le a szoknyákat, hogy megmutassuk a szép lábunkat” – mondták a népviselet eredetéről a csoport tagjai.

 

Az izsai rakott szoknyához legalább négy alsószoknyát hordtak a nők, függetlenül a koruktól. Eredetileg ebben a faluban is hosszabb volt a népviselet, a világháború és szegénység, a drága anyag miatt lett rövidebb. Miután az egyik asszony olyan szoknyában ment a templomba, amely szinte csak a combja közepéig ért – mivel két sor hosszúságú anyag helyett csak egy soron varrta -, a szoknya hamarosan divattá vált. A kurta szoknya jellemzi néhány más falu viseletét is a tágabb régióban.

 

Fotó: TASR/Milan Drozd

 

15:22 – A Dunaszerdahelyi járás falvaiban egyelőre gyenge a szavazókedv, vannak települések, ahol délután 2 óra után is csak 15 százalék körüli volt a részvételi arány. Az önkormányzatok a hangosbemondón kersztül és az internet segítségével próbálják ösztönözni a lakosságot, hogy éljenek demokratikus jogukkal. A kivételek közé tartozik Somorja, ahol viszonylag nagy számban járultak az urnákhoz. (Laky Erzsébet)

 

14:55 – Az a szavazópolgár is voksolhat a szombati államfőválaszáson, akinek nem Szlovákiában van az álladó lakhelye. Bármelyik szavazóhelyiségben leadhatják a voksukat, ha bemutatják az érvényes útlevelüket, és egy becsületbeli nyilatkozatot arról, hogy az állandó lakhelyük külföldön van – hívta fel a figyelmet honlapján a belügyminisztérium.

 

A becsületbeli nyilatkozatot közzétette honlapján a belügyminisztérium, vagy kérhető a dokumentum a szavazás napján a választási bizottságtól. (via TASR)

 

14:30 – Eddig két incidenssel foglalkozott a rendőrség a választások kapcsán. Egy alkalommal egy választási bizottsági tag alkoholos befolyásoltság alatt állt. A másik esetben Szelezsény (Aranyosmaróti járás) községben a helyi választási bizottság 56 éves tagja olyan pólóban jelent meg, amelynek felirata egyesek szerint sérthette a moratóriumot, ám a rendőrség szerint a kampánycsend megsértése nem nyert igazolást.

 

14.13 – Gyimesi György is választott. Szavazatának leadásánál a békét hangsúlyozta

 

 

13.51 – Nyitra megyében eddig magasabb a választási részvétel, mint az első fordulóban volt

 

Komáromon kívül az egész Komáromi, valamint az Érsekújvári járásban is nyugodt légkörben zajlk a választás, incidensről, bejelentésről nem érkezett hír a választási bizottságokhoz.

 

Az előzetes becslések alapján Dél-Szlovákiában magasabb a választási kedv, mint az első fordulóban volt. Akkor épp a Komáromi járás végzett az utolsó helyen alig 34 százalékos választási részvétellel, az Érsekújvári járásban szintén az országos átlag alatti, 45 százalékos választási hajlandóságot mértek.

 

 

13.43 – Komáromban magasabb a választási részvétel

 

Szlovákia köztársasági elnöke megválasztásának második fordulóján Komáromban az első fordulóhoz hasonló, mérsékelt érdeklődés mutatkozik. Az állampolgárok szinte folyamatosan érkeznek, de sorok nem alakultak ki a választóhelyiségek előtt.

 

Megfigyelhető, hogy a választási helyiségbe érkezők hasonló arányban használják egymás között a magyar-, illetve a
szlovák nyelvet. (Buday Mária)

 

 

13:34Nyugodt légkörben zajlik a választás

 

A Választásokat és Politikai Pártok Finanszírozását Felügyelő Állami Bizottság vezetője szerint a délelőtt folyamán nyugodt körülmények zajlottak a választások. Megerősítette, hogy a moratóriumot 5 perccel kitolták, tehát a választás hivatalosan leghamarabb 22:05-kor ér véget (ha nem lesz további késés).

 

A központi választási bizottsághoz érkeztek be panaszok, többsége a moratórium megsértésére vonatkozott. A rendőrség közlése szerint a választások menetét komoly incidens nem zavarta meg, eddig egy választási bizottsági tagot értek tetten, hogy alkohol befolyása alatt állt, akit így kizártak a bizottságból, ez viszont a választás menetére nem volt hatással.

 

13.03 – 33 eurós büntetés jár, ha kivisszük a szavazóhelyiségből a szavazólapot

 

Büntetés jár, ha kivisszük a fel nem használt szavazócédulát

 

12.47 – Öt perccel, 22.05 óráig meghosszabbították a választási moratóriumot

 

Bystranyn (Spišská Nová Ves-i járás) a választási bizottság tagjai nem tudtak bejutni a szavazóhelyiségbe.

 

12.30 – Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is élt szavazati jogával. 

 

A pártelnök és az országos elnökség egyértelmű véleményt nyilvánított a második forduló előtt, azóta azonban eltűnt a nyilvánosság elől. A szavazóhelyiségek megnyitása előtti órákban pedig választásra szólította fel a felvidéki magyarságot is.

 

 

12.28 – Matovič is leadta szavazatát

 

Déli 12.00 órakor a korábbi kormányfő, Igor Matovič (Slovensko) is leadta szavazatát. Az utóbbi napok legélesebb antikampányát folytató politikus szerint a mai választás tétje, hogy Szlovákia le tudja-e győzni a maffiát.

 

 

11.26 – Már Pellegrini is szavazott

 

Csöllén (Rovinka) leadott szavazata után úgy nyilatkozott, hogy nagyon szoros verseny ígérkezik és mindenkit arra biztatott, hogy éljen állampolgári jogával és menjen el választani. Egyúttal a kölcsönös elfogadás szükségességére hívta fel a figyelmet.

 

 

10.55 – Gömörben fennakadások nélkül zajlik a választás

 

Csirmaz Miklós, a Járási Választási Bizottság elnöke szerint a Rimaszombati és a Rőcei járásban probléma nélkül nyíltak meg a választóhelyiségek, a választások rendben zajlanak, a bizottság eddig semilyen panaszt nem regisztrált (Mede Géza)

 

10.34 – Peter Pellegrini szóvivője szerint délelőtt 11 órakor érkezik szavazni

 

A választási helyiség, ahol leadja szavazatát, a Pozsony melletti Rovinka (Csölle), annak is Školská utcai iskolájában.

 

10.31 – Ivan Korčok már leadta szavazatát

 

Röviddel délelőtt 10 óra után az államfőválasztás egyik favoritja, Ivan Korčok is leadta szavazatát. A szavazóhelyíségbe feleségével együtt érkezett.

 

Üzenetében minél magasabb választási részvételre szólította fel az állampolgárokat

 

 

10.05 – Magasabbnak ígérkezik a részvételi arány a magyarlakta területeken

 

A Szenci járásban található, magyar többségű Vők községben viszonylag sokan leadták már szavazatukat. Szabó Karol, a helyi választási bizottság elnöke szerint az elsó órák alapján magasabb a választási részvétel, mint az első fordulóban volt.

 

A Szenci járásban legutóbb magasab Korčok győzött, a magyarlakta területeken az országos átlagnál is alacsonyabb volt a választási kedv.

 

09.13 – Minden szavazóhelyiség rendben időben megnyitott, fennakadásokról egyelőre nincs hír

 

08.28 – A rendőrség is felkészült a mai voksolásra

 

 

08.01

 

A szavazóhelyiségek 07.00 és 22.00 között tartanak nyitva. Ezt követően teszik közzé az exit pollokat és kezdődik a szavazatszámlálás.

 

07.32

 

Pellegrini adott, Korčoktól a Körkép.sk nem kapott sajtóakreditációt. Így az éjszaka folyamán az előbbi eredményvárójáról tudunk személyesen beszámolni olvasóinknak. Ettől függetlenül olvasóink nem lesz megrövidítve, a Körkép.sk a lehető legközelebbről nyomon követi az eseményeket.

 

A szombati dilemma margójára: A magyar érdek nem változott, de a vele összeegyeztethető politikusok listája igen

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.