Nyitókép: SITA

 

A Robert Fico elleni fegyveres merénylet után az ellenzék liberális, progresszív szárnya, melynek vállalt követőihez a lévai merénylő, Juraj Cintula saját fellépései alapján maga is tartozott, azonnal politikai fegyvernyugvásra szólított fel.

 

Majd Zuzana Čaputová jelenlegi, és Peter Pellegrini újonnan megválasztott államfő adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy a parlamenti pártoknak függetlenül attól, hogy melyik oldalhoz tartoznak, közös találkozón kellene részt venniük, ahol megnyugtatnák a merénylet miatt felfokozott közhangulatot.

 

Peter Pellegrini (Hlas-SD) vasárnapra a kormányoldal részéről lényegében magára maradt  – egyesek szerint elhamarkodott – véleményével, és végül változtatott hozzáállásán. Elmondta, hogy láthatóan még nincs itt az ideje egy ilyen találkozónak. Elemzők és a jobboldali, konzervatív, progresszív sajtó egy része ugyanis több alkalommal rámutatott arra, hogy egy ilyen találkozó csak a felelősség elmaszatolásához járulna hozzá, de valódi megoldásra nem alkalmas.

 hirdetes_810x300  

 

Andrej Danko, az SNS elnöke a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában elégedetten nyugtázta, hogy Pellegrini végül kifarolt a progresszívek által sulykolt narratívából. Szerinte konkrét személyek felelősök a jelenlegi helyzetért, ezért politikai hiba lenne, ha mindenki, az egész politikai spektrum egyformán vállalná a felelősséget a Robert Ficóval szembeni merényletért. Danko szerint hamis dolog azt gondolni, hogy bármilyen politikai találkozó enyhít a felfokozott közhangulaton.

 

Danko: Šimečka örülhet, hogy nem kevertem le neki egyet

 

Zuzana Čaputová leköszönő államfő a kerekasztal elmaradását látva úgy fogalmazott, hogy továbbra is aktuálisnak és lehetségesnek tartja az ilyen politikai lépést, még ha annak előkészítése láthatóan több időt vesz is igénybe. A jelenlegi helyzetben azonban a legfontosabb, hogy elmozdulás történjen a helyzet megnyugtatása érdekében.

 

Az előzetes tervek szerint május 21-én, kedden lett volna a parlamenti pártok találkozója.

 

SITA, Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!