Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter nem ért egyet azzal, hogy Németország Szlovákia területéről védje az ukrán területeket. Ezzel a javaslattal Olaf Scholz német kancellár SPD-párti képviselője, Joe Weingarten hozakodott elő.

 

Blanár azt állítja, hogy a képviselő ezzel a döntéssel háborús konfliktusba sodorná Szlovákiát, amit a miniszter szerint valószínűleg nem tudatosít. Ha azonban tisztában van kijelentéseivel, Blanár szerint nem szabad lebecsülni.

 

 „A rendelkezésre álló információk szerint ez a képviselő a kormánykoalíció védelmi szakértője, ezért kijelentését annál is inkább el kell utasítani. Ez nem valami okos beszéd, hanem arra való törekvés, hogy német légvédelmi rendszereket telepítsenek ide Ukrajna légterének védelmére.

 

Németországot Szlovákia kiemelt partnerének tartom az európai események keretein belül is. Mindazonáltal fel kell szólalnom, ha szülőföldünk érdekei veszélybe kerülhetnek. Területünk háborús konfliktusba rángatása pedig meghaladja a standard nemzetközi kapcsolatok minden tűréshatárát”

 

– írta Blanár a közösségi oldalán.

 

 

A szlovák külügyminisztert ugyanakkor megdöbbenti, hogy a német kormány politikusai hallgatnak, és nem utasították el a képviselő kijelentéseit.

 

„Ez ugyanaz a Németország, amely a konfliktus kezdetén megtagadta a részvételt az ottani eseményekben, mondván, hogy legfeljebb csak sisakot akar adni a katonáknak? Ma már a sisak nem elég, ezért nehezebb kaliberekkel foglalkoznak, de saját biztonságuk megőrzése érdekében inkább mások területéről“

 

– zárta szavait Blanár, hozzátéve, hogy a szlovák kormány számára elfogadhatatlan az ilyen eljárás.

 

A németek azt javasolják, Szlovákia területéről (is) védjék az ukrán légteret. Ezzel bevonódnánk a háborúba

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.