Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jeff Chiu, File

 

Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter a hétvégén jelentette be, hogy a rendőrség nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy Robert Fico (Smer) merénylője elkövetőként mégsem magányos farkas volt. Ennek egyik bizonyítékaként megemlítették, hogy valaki a merénylet után, amikor az elkövető már őrizetben volt, kitörölte csevegési előzményeit.

 

Az Aktuality.sk szélsőliberális hírportál saját értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy a merénylő üzeneteit a Meta törölte saját belső „szabályzata értelmében”.

 

A portál szerint a Facebookot üzemeltető Meta megerősítette, hogy a merénylet után törölte az elkövető, Juraj Cintula profilját.

 

Matúš Šutaj Eštok a TA3 hírtelevízió kedd esti műsorában kijelentette, hogy továbbra is az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a Fico elleni merénylet mögött egy csoport állhat.

 hirdetes_810x300  

 

„A nyomozást a Főügyészség felügyeli. Nem mediális, online nyomozásról van szó, kiforgatjuk a földet a sarkaiból, hogy tisztázzuk, mi is történt valójában. (…) Azzal a lehetőséggel dolgozunk, hogy nem egy magányos farkas elkövetőről van szó (…)”

 

mondta Eštok.

 

Mire érdemes figyelni a sorok között?

 

Bár a csevegési előzmények törlését a Meta beavatkozása megmagyarázhatja, az egész helyzetnek nagyon kellemetlen információs csata jellege van.

 

A Meta állítólag a merénylet utáni éjjel, szerdáról hétfőre virradóra törölte Cintula profilját. Ám, erről – ha hinni lehet a Reuters hírügynökségnek – csak kedden, két nappal azután értesítette a hatóságokat, hogy a csevegési üzenetek törlésére hivatkozva a belügyminiszter vasárnap megjegyezte, hogy ez elkövetők csoportjára utal.

 

Mivel az információt először az Aktuality.sk és a Denník N ellenzéki, szélsőliberális portálok szellőztették meg, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a profil törlése egyet jelent a csevegési üzenetek törlésével – a kettő nem ugyanaz.

 

Ami azonban feltűnő, hogy a Meta gyanúsan megkésett bejelentésére és a két liberális lap cikkére hivatkozva a fősodratú szlovákiai sajtó sorra gyártja a szalagcímeket arról, hogy magányos elkövetőről van szó, mert a Meta azt nyilatkozta, hogy…

 

A probléma ezzel az, hogy ha a Meta volt is az, mely a csevegési előzményeket törölte, ez nem jelenti azt, hogy a szervezett merénylet lehetősége ki van zárva. A rendőrségnek a korábbi erőszakos politikai-ideológiai hátterű gyilkosságok miatt akkor is logikus lenne fenntartani azt a lehetőséget (is!), hogy nem magányos elkövetőről volt szó.

 

Ez persze súlyos probléma az ellenzéknek, mivel mostantól már nem az igazság, hanem a narratívák uralják a közbeszédet, és a politika alakulását nem az fogja meghatározni, hogy mi is történt valójában, hanem azt, hogy ki hogyan tálalja a történteket.

 

Tegyük hozzá, hogy az Aktuality.sk és a Denník N cikkeinek épp a narratíva uralása a célja, és pontosan azért közlik tényként a Meta erősen megkésett beismerését, hogy ők diktálják a tempót, a kormánypártok pedig csak reagálni tudjanak az általuk felvázolt „valóságértelmezésekre”.

 

Egyébként ez már egy régóta meglévő jelenség, amelynek tudományos megnevezése is van: posztigazság kora, vagyis igazság utáni kor, amikor a tények háttérbe szorulnak és kizárólag a valóság politikai interpretációja határozza meg az eseményeket.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.