Nyitókép forrása: Na telo

 

A munkahelyi e-mail-címemet már kikapcsolták – jelentette ki Michal Kovačič, a Markíza politikai vitaműsorának moderátora, aki a múlt vasárnap cenzúráról és „orbanizációról” beszélt a Testre szabva vélhetően utolsó adásában.

 

Kovačič nem véletlenül veszítheti el munkahelyét. Az önmagában abszolút érthető, hogy egy újságíró, riport, műsorvezető tiltakozik a politikai befolyásolás ellen, csakhogy bejelentésének szóhasználatával lényegében a progresszív PS EP-választási kampányának szlogenjeit vette át, ráadásul Kovačič épp azért került szembe a televízió vezetésével, mert egyoldalúan a progresszív politikusoknak akart teret adni műsoraiban olyan fajsúlyos témák kapcsán is, mint amilyen a Robert Fico elleni merénylet.

 

Kovačič széke megingott vasárnapi partizánakciója után, amikor a műsor végén rövid monológban cenzúrával vádolta meg a televízió vezetését, majd Szlovákia „orbanizációját” emlegette – ez utóbbi kifejezés a PS egyik fő témája.

 

A műsorvezető kedden a cseh Respekt liberális lapnak adott interjút, és elmondta, hogy a munkahelyi e-mail-címét már kikapcsolták.

 hirdetes_810x300  

 

Majd arról beszélt, hogy 16 évnyi műsorvezetés után értetlenül fogadta a hírt, hogy a csatorna vezetősége leállította a Testre szabva adásait.

 

„Sokat egyeztettünk például arról, hogy én fogom vezetni az utolsó elnökjelölti vitát. Aztán hirtelen jött Kratochvíl követelése, hogy csak akkor bízza rám a feladatot, ha előbb leadom neki a kérdések teljes listáját”

 

mondta Kovačič, hozzátéve, hogy ez volt számára az a pillanat, amikor „kigyúltak a figyelmeztető fények”.

 

Michal Kratochvíl cseh újságíró tavaly vette át a hírszerkesztést és a publicisztika vezetését a Markízánál, korábban a cseh TV Novánál dolgozott.

 

Kovačič állítása szerint nyomást gyakoroltak rá, hogy ne foglalkozzon a kérdések során annyit a Btk.-módosítással.

 

Tegyük hozzá, hogy a Btk.-módosítás nagyjából addig volt téma, amíg az ellenzék az államfői posztért vívott harcban fel tudta használni. A Btk.-módosítás volt az egyik indoka a heti rendszerességgel megszervezett kormányellenes tüntetéseknek, ahol hétről hétre építgették Ivan Korčok progresszív elnökjelölt imázsát. Mindezt figyelembe véve Kovačič idevágó panasza nem teljesen korrekt.

 

Kovačič a Respektnek azt nyilatkozta, hogy állandó kapcsolatban áll a kollégáival, akik „hajlandók megvédeni a Markíza hírszerkesztői függetlenségét”.

 

Jövőjével kapcsolatban azt mondta, hogy az a Markíza tulajdonosainak döntésétől függ.

 

A tévécsatornán belül kialakult helyzetről és annak lényegi hátteréről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk:

 

Szó sincs „orbanizációról”. Csak a progresszív véleménydiktatúra rúgja az utolsókat

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!