Nyitókép: Getty Images

 

Június 9-én, vasárnap 23.00 óra után hozza nyilvánosságra az európai parlamenti (EP) választás végleges eredményeit a Statisztikai Hivatal a volbysr.sk oldalon. Az elektronikus összegzést a hivatal mintegy 700 munkatársa biztosítja, országszerte 50 szavazatszámláló központban.

 

A szlovákiai és az európai jogszabályok értelmében korábban részeredményeket sem lehet nyilvánosságra hozni.

 

„Addig, amíg vasárnap még számos uniós tagállamban zajlik majd a szavazás, Szlovákiában már meglesznek a végleges eredmények. Ezért az első lehetséges időpontban, azaz vasárnap este 23.00 után nyilvánosságra hozzuk a végleges szlovákiai eredményeket”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Martin Nemky, a Statisztikai Hivatal elnöke.

 

Mind az 5930 szavazókör eredményét nyilvánosságra hozzák, és azok több formában is letölthetők lesznek. Az egyetlen hivatalos forrás a Statisztikai Hivatal oldala.

 

A választási bizottságok az Integrált választási információs rendszer (IVIS) segítségével számolják a szavazatokat és összegzik a közel 6000 szavazókör adatait, valamint a 49 járási választási bizottság jegyzőkönyveit. A legtöbb jegyzőkönyvet Pozsonyban kell összegezni, összesen 352 szavazókörzetét.

 

22 párt és egy választási koalíció indul Szlovákiában az EP-választáson. Ez lesz az ötödik EP-választás Szlovákiában. A lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre. Egy pártlistát kell kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni.

 

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!