Nyitókép: Getty Images

 

Augusztus 1-jétől rendelkezésre áll az egynapos autópálya-matrica, melynek ára 5,40 euró lesz. A Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma ezt azzal erősítette meg, hogy egyúttal megszüntetik az éves autópálya-matricát, és helyette marad a 365 napos matrica. Ezeket a változtatásokat szerdán fogadta el a parlament

 

„Örülök, hogy még a nyár előtt sikerült jóváhagyni az egynapos matrica bevezetését” – mondta Jozef Ráž közlekedési miniszter (Smer-jelölt). „Ez jelentősen segít mindazoknak, aki rövid, Szlovákia körüli kirándulásokat terveznek, valamint azoknak a külföldi turistáknak, akik átutaznak Szlovákián a nyári vakáció célja felé” – jegyezte meg.

 

Az egynapos matrica a vásárlás naptári napján, azaz nem a vásárlást követő 24 óráig érvényes. Ugyanígy működik például Csehországban vagy Ausztriában is.

 

A közlekedési miniszter az évi autópálya-matrica megszüntetésével és a 365 napos megőrzésével kapcsolatban kijelentette, hogy ez a két matrica nagyon sok gondot okozott.

 

„Gyakran megtörtént, hogy a sofőrök összezavarodtak, és azt hitték, hogy a vásárlástól számított egy évig érvényes az éves matrica, ami persze nem volt igaz. Így végre rend lesz” – tette hozzá Jozef Ráž.

 

A 2024-es naptári évre kifizetett éves érvényességű autópálya-matrica 2025. január 31-ig lesz érvényes. A 30 napos és 10 napos érvényességi idejű autópálya-matricák továbbra is megmaradnak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.