Nyitókép: Facebook/reprofotó

 

A szerdai sajtótájékoztatón Jaroslav Naď (Demokrati) volt védelmi miniszter olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek elmondása szerint felhatalmazták a volt kormányt arra, hogy odaajándékozza a MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának, annak ellenére, hogy a kormánynak nem szavaztak bizalmat. A dokumentumok nagy része nyilvánosan is elérhető.

 

Naď kijelentette, hogy Robert Kaliňák (Smer-SD) jelenlegi védelmi miniszter hazudik, és megtévesztette az ombudsmant is, aki a vadászrepülőgépek adományozásával kapcsolatos jogi elemzések nyilvánosságra hozatalának hozzáférhetetlenségével foglalkozott.

 

A védelmi minisztérium azt állítja, hogy nem rendelkezik a kérdéses elemzéssel, mert az soha nem létezett. Naď azonban a sajtótájékoztatón a kormánydokumentumok mellett bemutatta a szóban forgó, 2023. március 14-i, négyoldalas jogi elemzést a minisztérium fejlécezett papírján, és a jogalkotási szekció vezérigazgatójának aláírásával.

 

Így verte át az országot Heger, Naď és Káčer, hogy Ukrajnának adhassák a szlovák MiG-eket

 

A segítséget hosszú hónapokon keresztül készítették elő

 

Mint Naď emlékeztetett, a jelenlegi kormány hazaárulással akarja megvádolni azért, mert Eduard Heger kormányzása idején az emberéletek megmentése mellett döntöttek. Naď szerint a repülőgépek elajándékozása Ukrajnának nemcsak erkölcsi kérdés volt, hanem Szlovákia egyértelmű meghatározásának kérdése is a nyugati világban.

 

„Mert minden nyugati ország, még Magyarország is segített Ukrajnának. Mit csinált volna Robert Fico (Smer-SD), ha akkor ő lett volna hatalmon?” – tette fel a kérdést Naď, majd azzal folytatta, hogy hónapokon keresztül készítették elő a segítségnyújtást, és a felkészülésnek technikai, haditechnikai, külpolitikai, diplomáciai és jogi vonatkozásai is voltak.

 

„Valaki tényleg azt gondolja, hogy a kormány enélkül is egyhangúlag jóváhagyta volna a MiG-29-es vadászgépek adományozását?“

 

Kiemelte, hogy a komplex elemzésnek több szempontnak is meg kellett felelnie, és a védelmi, külügyi, igazságügyi tárca, valamint a kormányhivatal jogalkotási főosztálya és az elnöki hivatal munkatárgyalásainak eredményeként született meg.

 

Kaliňák: A védelmi tárca büntetőfeljelentést tesz a MiG-ek eladományozása miatt

 

 

Naď egyéb olyan dokumentumokat is ismertetett, amelyek nyilvánosan elérhetőek. Elmondása szerint az akkori kormány által jóváhagyott dokumentumban az szerepel, hogy a szerződéstervezet, amelynek tárgya katonai felszerelések adományozása Ukrajnának, a Szlovák Köztársaság jogrendjének megfelelően készült.

 

 „Hány dokumentumot hozzak még ahhoz, hogy bizonyítsam, Kaliňák hazudik“ – jelentette ki Naď.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.