Nyitókép: AP Photo/Virginia Mayo

 

Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek kezelése tisztán az Észak-atlanti Szövetség struktúrái által természetes elmozdulást jelent a jelenlegi helyzethez képest – jelentette ki Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter pénteken a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tárgyalásának lezárulta után.

 

Kaliňák emlékeztetett: úgy tűnik, hosszú az út az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokig. Ezért szerinte jó, hogy a NATO ebben a konfliktusban nem indul katonák bevetése értelmében vett „katonai kalandba”, és a pragmatizmus érvényesül.

 

Hozzátette: az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel foglalkozó tagországok kapcsolattartó csoportján belül Szlovákia fő hozzájárulása a nem halálos rendszerek és az energiaszektorban nyújtott segélyek, amelyek fontosak lesznek az ukránok számára a következő tél folyamán.

 

„Szlovákia nemcsak nem halálos segédeszközökkel vesz részt ebben a segélyezésben, hanem olyanokkal is, amelyek elsősorban a civil lakosságot segítik” – magyarázta.

 

A miniszter emlékeztette a szövetségeseket, hogy az ukrajnai háború kitörése után Szlovákia elvesztette légi és földi légvédelmét, amelyet Kijevnek adományozott. Ma ebben látja a szövetség legnagyobb hiányosságát, mert ha az a riválisok elrettentésének útját akarja követni, az szerinte nem fog működni a szlovák légtér hatékony védelme nélkül.

 

„Intenzíven tárgyalunk egy új rendszer beszerzéséről, és bízom benne, hogy az új eljárások lehetővé teszik a rotációs légvédelmi rendszer hatékonyabbá tételét” – mondta.

 

A brüsszeli védelmi miniszterek az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek koordinálásának kérdéseivel is foglalkoztak, amiért már nem az Egyesült Államok vezette kapcsolattartó csoport, hanem a NATO hivatalos struktúráinak kell felelniük.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!