Az eljárás során szövetmintát nyernek ki a húgyhólyagból, a folyamat maga endoszkópos úton történik. Minderre diagnosztikai célból van szükség, hiszen a minta kórszövettani vizsgálata elengedhetetlen a diagnózis felállításához. 

 

Egyes esetekben a mintavételkor a teljes daganatot eltávolítják, ezt a beavatkozást nevezik TuTUR, azaz a húgyhólyagtumor transzuretrális reszekciójának. Ilyenkor egyszerre történik a diagnosztikai eljárás és a sebészi beavatkozás. A Déli Klinika Urológiai Központján is végeznek húgyhólyag-biopsziát.

 

Hogyan zajlik a mintavétel?

 

Sok esetben szükségessé válik biopsziás szövettani mintavétel, például daganatos elváltozás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, prosztatamegnagyobbodás fennállásakor, hiszen egyedül így deríthető ki, hogy jóindulatú elváltozásról vagy rosszindulatú daganatról van szó. 

 

Többféle módon is történhet a biopsziás mintavétel annak függvényében, hogy hol helyezkedik el a rendellenesség. Amennyiben üreges szervből szeretnének szövetmintát kinyerni, például húgyhólyagból, akkor egy endoszkópos eszköz (citoszkóp) által végzik. 

 

Az ultrahangvezérelt biopszia vagy aspirációs citológia során, melyet vékonytű biopsziának neveznek, egy kisebb átmérőjű tű segítségével nyerik ki mintát, az ultrahang kép figyelembevételével.

 

Miért érdemes a Déli Klinika Urológiai Központot választani?

 

Itt igénybe vehetők precíziós cytológiai és fúziós biopsziás mintavételi opciók, melyek pontosabb célzást tesznek lehetővé, így az egész procedúra eredményesebb lehet. A speciális technológiák (VirtualTrack, ClearTrack, NeedleMate) révén a mintavételi tű útja pontosan követhető, valamint a tűbe beépített szenzor is garantálja a precíz célzást, ennek köszönhetően a leggyanúsabb részből történik a szövetrész kinyerése. 

 

Ennek legfőbb előnye, hogy eredményesebb, sikeresebb lehet a mintavétel, így lecsökken annak az esélye, hogy meg kelljen ismételni egy nem megfelelő biopszia miatt.

 

Felkészülés a biopsziás mintavételre

 

A beavatkozás előtt a megszokott gyógyszerek bevehetők, azonban, ha véralvadásgátlót szed, meg kell tervezni a felfüggesztésének körülményeit, illetve azt is, hogy mivel történjen a helyettesítése. Mindezt a kezelőorvossal vagy a mintavételt lebonyolító orvossal fontos megbeszélni.

 

Lényeges továbbá, hogy a meglévő leleteket, korábbi vizsgálati eredményeket és orvosi dokumentációkat is magával vigye. UH vezérelt hasi szervből történő biopszia esetén éhgyomorra kell érkezni. Maga a beavatkozás nem vesz igénybe sok időt, általában 10-20 perc elegendő.

 

Az eljárást követően (néhány napig) feltétlenül kerülje a megterhelő, fizikai tevékenységeket, ne sportoljon. Bármilyen kérdése is merülne fel, a szakemberek készséggel segítenek mindenben, és ellátják a szükséges tanácsokkal.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!