FI relé néven lehet többeknek ismerős, pedig a szintén szakszerű életvédelmi relé talán eggyel beszédesebb megnevezés az otthoni hálózatok eme, egy ideje már törvényileg kötelező elemére.

 

Az érintésvédelmi berendezések egyik legfontosabbikaként tartják számon, nem véletlenül, hiszen rendkívül hatékonyan véd a feszültség alatt álló fázis véletlen érintésétől. Rendkívül gyorsan kiold, tehát nem gátolja meg az áramütést, viszont az ember életét így is nagy hatásfokkal megmentheti. Ha Önnek még nincs ilyen az otthonában, kérje a Vilszershop ajánlatát!

 

De mégis ki az, aki direkt nyúl a konnektorba?

 

Többen vélhetik úgy, hogy a törvény szigora túlzó, hiszen a gyermekek védelmére vannak már egyszerű eszközök, felnőtt ember pedig csak nem kerül olyan helyzetbe, amikor egy életvédelmi relé kell, hogy megmentse az életét. Pedig véletlen érintés több esetben fordul elő, mint azt laikusként gondolnánk. Modern alapanyagok, szabályok betartása ide vagy oda, balesetek márpedig történnek.

 

Ilyen helyzet lehet, amikor hanyagul távolítjuk el a dugót a dugaljból, és a szerencsétlen mozdulat az utóbbit is eltávolítja a falból. Ilyenkor a fázis könnyen elszabadul, és már kész is a baj.

 

Említettük már a gyermekeket is, akik elég kreatívak ahhoz, hogy minden egyéb óvintézkedést kitrükközzenek, nem árt, ha van plusz egy védelmi szint, ami végszükség esetén biztos védelmet jelent.

 

Végül pedig említsük meg a háziállatokat is, amelyek – főleg kisebb korban – előszeretettel rágcsálnak vezetéket. A FI relé őket is megkíméli az akár halálos veszedelemtől.

 

A FI relé működése

 

Az életvédelmi reléről tudni kell, hogy ez nem egy relé a sok közül, magyarán kicsit másképp működik, mint a vele rokon alkatrészek. A megoldás egyszerű, sőt primitív, ami jelen esetben pozitívum, hiszen ezért igazán alacsony a hibafaktor.

 

Arról talán sokan hallottak már, hogy a fázison és a nullán – egészséges esetben – az áramerősség nagyjából azonos, bár kis eltérés mindig akadhat.

 

Az életvédelmi relé azt “figyeli”, hogy ez az eltérés ne haladjon meg egy bizonyos, alacsony szintet, viszont ha mégis ez történne, akkor azonnal kiold.

 

Ebben rejlik a FI relé egyetlen vakfoltja is, hiszen ha mind a két vezetékre rámarkolnánk valamilyen szerencsétlen okból, akkor nem lesz eltérés, és az áramszolgáltatás zavartalanul üzemel tovább, szerencsétlenségünkre.

 

Van-e nekem FI relém?

 

Az életvédelmi relét szokás megjelölni, de ha ez nem történik meg, akkor is felismerhető. Van rajta egy úgynevezett tesztgombocska, illetve szélesebb is az átlag biztosítékoknál. 2 egyfázisú vagy 4 háromfázisú helyet foglal, amiről azonnal felismerhető.

 

Természetesen a tesztgomb sem dísznek van rajta, hiszen ennek segítségével rendkívül egyszerű ellenőrizni, hogy a relé üzemel-e. Mielőtt kipróbálnánk, a hálózatra csatlakoztatott berendezéseket kapcsoljuk ki, hiszen pl. a számítógép nem szereti az ilyesmit, és aztán meg lehet nyomni a gombot. Ha minden rendben van, pillanatokon belül a hálózatunk áramellátás nélkül marad.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!