Ilyenkor a nyári hónapokban pár könnyedebb írást is meg lehet ejteni az élet nagy kérdéseiről. Például tóparton ser mellett rengeteg megválaszolatlan téma kerül felvetésre. Ezek közül az egyik, hogy egyáltalán létezik-e olyan halfajta, hogy hekk, vagy csak a tóparti büfések találmánya. Gyerekkori halásztapasztalatomra támaszkodva fogadni mertem volna, hogy márpedig ilyen hal nincs. Ej, ej. Sajnos fogadtam is…

De nem csak én estem ebbe a csapdába. Egy jó tollú kolléga szintén a hekk mítoszának kiderítésére szentelte idejét. Idézem: „… Sándor, az antikvárius nem tudott róla semmi bővebbet, pedig ő aztán rajta tartja az ujját Veszprém és a Balaton ütőerén, mindenről tudomása van. Sőt, B., a fia sem látta. Sem sülve, sem párolva, sem élve, pedig ő sporthorgász, és bebarangolta a fél világot…” A vitorlázók szerint a hekk minden hal neve, amelyiknek nincs feje. Logikusnak tűnik, mert most őszintén, ki látott már hekket fejjel?

Az igazságot egy Thakács nevezetű emberke derítette ki, aki a 90-es évek végén körbekérdezgette az országot. A kérdezettek közül csupán hárman tudták a választ. Kiderítette, hogy az akkori NDK-tömegturizmus kielégítésére hozták be Magyarországra. Lassacskán kiszorította az addigi, ízletes-irdalt keszeget, s ekképpen vezették fel: őshonos, „… a magyar tenger kincse, fej és szálka nélkül, farokkal előrefelé úszik a Balatonban…”, meg hogy „serpenyővel kiválóan lehet rá vadászni„.

hekk_002Különleges fajtája a misztikus hegyi hekk. Egyes informátorok szerint „hasonló legendák övezik, mint a Nagylábút, az Ufókat, a Loch Ness-i szörnyet és „Májkül Dzsekszont”. A hegyi hekk sokak szerint a hegyekben élő  vad kecskecsordákat tereli, és szintén rántott, fej nélküli állapotban, vonagló mozdulatokkal közlekedik a világ hegyeinek pázsittal beborított lankáin. Lepkehálóval érdemes rámenni.

Tudományos körökben a hekk nem más, mint a csacsihal (merluccius merluccius), azaz egy bajusztalan tengeri csukafajta, tőkehal. Hossza elérheti a 1,25 métert, és megnőhet akár 16 kilóra is. A Földközi-tengerben és Atlanti-óceán európai partjain található 200-300 méteres mélységben. Május és augusztus között ívik, 1 mm-es ikráit 200 m mélyen rakja le. Nos, ez magyarán azt jelenti, hogy a vakondtúráshoz is kell értenie, ha a Balatonban akar lepetézni.

Aki többet akar olvasni róla, annak ezt a két kiváló bejegyzést ajánlom itt és itt.

Megosztás:
Címkék: Balaton hekk

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!