Immáron harmadik alkalommal emlékeztek Csiliznyáradon versünneppel a magyar költészet napján.

 

Amint az köztudott, József Attila születésnapját (április 11) már 1964 óta a magyar költészet napjaként tartjuk számon nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében. A csilizközi községben a Rákóczi Szövetség helyi alapszervezete, azon belül pedig Nagy Gábor és Nagy Zsuzsanna szervezésében várták a magyar költészet iránt érdeklődőket április 7-én a csiliznyáradi kultúrházba.

 

A szervezők felhívása szerint szívesen láttak bárkit, aki szerette volna megosztani kedvenc versét a közönséggel, vagy csak meghallgatni a mások által megszólaltatott költeményeket.

 

 hirdetes_810x300  
Megtöltötték a csiliznyáradi kultúrházat a költészet szerelmesei

 

[stw]

A klasszikus értelemben vett szavalatokon kívül előkerültek a manapság egyre inkább közkedveltté váló megzenésített versek is.

 

A műsor első felében Vida Erika és Mészáros Fanni a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola elsős tanulói József Attila és Radnóti Miklós szellemét idézték klasszikus szavalatukkal. A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola tanulói közül Pongrácz Rebeka, Szabó Anna és Barta Viktória adaoptálásában megszólaltak Juhász Gyula, Koncsol László és Dévényi Erika versei is.

 

Ki szavalattal, ki énekelt versekkel kápráztatta el a közönséget

 

A Csiliznyáradi Egyházi Zenekar (CSEZ) megzenésített verseket vitt színpadra, előadták többek között Balázs Árpád Bodzavirág című kórusművét, amely Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című versének átdolgozása, és többeknek minden bizonnyal a nemrégiben Oscar-díjat is nyert ‘Mindenki’ című kisjátékfilmből is ismerősnek tűnhet.

 

Ugyancsak megzenésített versekkel lépett fel a csiliznyáradi Parasomnia zenekar is, akik a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen ezüstsávos minősítésben részesültek. Őket a szintén helyi Ladacsi Mónika és Ladacsi Gergely követte, akik József Attila Tószunnyadó című versét adták elő.

 

A legkisebbek is előadták kedvenc versüket

 

A rendezvény zárásaként a Csiliznyáradi Dalárda lépett a közönség elé Petőfi Sándor legismertebb verseinek megzenésített változatával.

 

 

Körkép.sk/KPA

Nyitókép: Csiliznyárad Község/a Parasomnia zenekar

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!