Nyitókép: turul.info

 

Az egyházi idő szerint megkezdődött karácsony nyolcada. Január első napján Szűz MáriátJézus anyját ünneplik a keresztények. Ő az, ki az Isten fiát e világ napra, s elsején őt kérik a hívek az egész éves megsegítésért, s reménytelt szívvel várják, hogy életük rákészüljön az örök életre. Szűzanyánk a Szentek legnagyobbjaként ismert, aki egyben kegyelemmel telt. Az írások szerint egy Szűz anyasága a Mindenható örökös terve volt, amit a számára legmegfelelőbb időben valóra is váltott.

 

Szűz Mária születését, életét mindössze apokrif forrásokból ismerjük. Az apokrif nem más, mint elrejtett, szent írások, amelyek nem szerepelnek a Szentírásban.

 

Forrás: szolgalohittan.hu/+WEBTAR/Keptar-Unnepek/K-Maria.htm

 

 hirdetes_810x300  

Az egyházi tanítás értelmében négy dogma létezik az Isten fiának anyjáról, amelyet a keresztényeknek el kell ismerniük. Szűz Mária nem más, mint Isten édesanyja. Ez 431-ből származó efezusi zsinatba foglalt. Őt január 1-jén ünneplik. A Szűzanya szűzen fogant, tehát bűnt nem vétett Ez 1854. évi IX. Pius pápa-féle határozat. E fogantatást december 8-án ünnepeljük. A halál bekövetkezte után egy XII. Pius pápa-féle dogma szerint Jézus anyja felment a mennyországba, méghozzá a teste „romlása” nélkül.

 

Ezen az ünnepen van, hogy püspöki szentmisét mutatnak be, van, hol újévit, mely keretén belül emlékeznek meg a Szűzanyáról.

 

Forrás: /love.hu/szerelem/vilagbeke/5069

 

Január elseje egyben a világbéke napja is. Az esztendő első napját VI. Pál pápa szorgalmazta a béke világnapjává való meghirdetésének, s amelyet 1968 óta tartunk is. Célja, hogy az új évben mindenki szorgalmazza az önmagával való békében élést, valamint az egész világ minden egyes embere között legyen béke.

 

E napon tartják többek között például a Budapest–Bécs közötti távbeszélő vonal átadásátaz első magyar nyelvű tudományos folyóirat, a tudományos gyűjtemény megjelenését, a Kiskunsági Nemzeti Park megalapítását, a budapesti helyi érdekű vasutak rt. működésének megkezdését, de Petőfi Sándor nemzeti hős, Okolicsányi Ferenc fizikus, a televíziózással kapcsolatos kezdeti kísérletek kiemelkedő alakjának születésnapját is.

 

Laky Erzsébet

 

Források: jelesnapok.oszk.hu/idegen-szavak.hu/katolikusradio.hu/Éneklő Egyház – római katolikus népénektár

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!