Nyitókép: Körkép.sk

 

A Múzeum Presszó ezúttal rendhagyó kávészünetre invitálja meg olvasóit. Most nem a jövendő események valamelyikére készíti fel őket, hanem az előző heti, immáron XX. Múzeumok és Galériák Éjszakájának programjáról kínál képes összefoglalót.

 

A rendezvény izgalmas és bőséges programkínálata a látogatók lehető legszélesebb körét igyekezett megszólitani, kezdve az óvodások és kisiskolásoktól, a kiskamaszokon és felnőtteken át egészen a nyugdíjasokig. Az idei esemény a Covid-intézkedések megszűnte óta produkált legmagasabb látogatottságot hozta el, mégpedig 503 vendéget.

 

Soha ilyen színes nem volt még tán a programkínálat, melynek keretében, legalább egy este erejéig visszatérhetett Erzsébet királyné kora. A múzeum alkalmazottai korhű kosztűmökben várták az érdeklődő kedvűeket, s az este folyamán élő történelmi betétekkel színesítették a prograkínalatot.

 hirdetes_810x300  

 

A Múzeumok éjszakájának programkínálata a Gömör-Kishonti Múzeumból

 

A rendezvényt kicsivel délután négy óra után a múzeum igazgatónője, Kerényi Éva nyitotta meg, ki beszédében a múzeumok és galériák szemléletmódjának megváltozását és megváltoztatásának szükségességét emelte ki, jelezve, hogy csak akkor maradhatnak ezek az intézmények érdekesek a jelen kor társadalma számára, ha a korral haladva, szemellenzőinket levetve, megpróbálunk aktuálisak és modernek, izgalmasak maradni a látogatók számára, mindezt persze úgy, hogy értékeinket és komolyságunkat nem adjuk fel.

 

Kerényi Éva, a múzeum igazgatónője

 

Kerényi Éva mellett az est háziasszonya a múzeum PR-menedzsere Tóth Szilvia volt, aki szlovák és magyar nyelven is köszöntötte a látogatókat, felvázolva röviden a rájuk váló programokat. A közönség soraiban a Besztercebányai Önkormányzati Kerület képviseletében Mag Fodor Enikő is jelen volt, aki rövid beszédében a múzeum előtt álló kihívásokról, felujiíásokról és megújulásról beszélt, utalva a múzeum állandó kiállítását érintő közeljövőbéli nagy átalakításra.

 

Balról jobbra: Mag Fodor Enikő megyei képviselő, Tóth Szilvia és Kerényi Éva

 

Ezt követően színpadra lépett a Dvor zázrakov, azaz Csodák udvara névre hallgató társulat, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló bábjátékot adott elő, majd délután öt órától sor került a Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve címre hallgató kiállítás megnyitójára, mely Czédly Mónika, a ruhák kivitelezöjének kurátori tárlatvezetése keretében valósult meg.

 

A „Csodák udvara”

A Sisi-kiállítás megnyitójáról. Balról jobbra: Czédly Mónika, a ruhák megalkotója, Kerényi Éva és Kerepesi Igor

Pillanatképek

 

Este hat órától a Musicantica Slovaca szórakoztatta a közönséget barokk kori különleges melódiáival, közben pedig kosztümös tárlatvezetés keretében a múzeum állandó honismereti kiallítása is megetekinthetővé vált. Fél nyolctól a 19. századnak tipikus táncaiba, báli hangulatába nyerhettek betekintést azok, akik a Teatro Olimpico Nuevo bemutatójának, majd pedig táncoktató workshopjának voltak szem és fültanúi.

 

Színpadon: a Musicantica Slovaca és a Teatro Olimpico Nuevo

 

Ezt tombolahúzás követte, majd elemlámpás, kosztümös tárlatvezetés az állandó kiállításunkban, mely leginkább a fiatal korosztályt örvendeztette meg.

 

Éjszaka a múzeumban: egy elemlámpás tárlatvezetés képei

 

Az udvaron mindeközben a rimaszombati Csillagvizsgáló alkalmazottainak segítségével az éjszakai égboltot kémlelhették a csillagasz-palánták. A rendezvény egésze alatt foglalkozások, kézműveskedés és árusok forgataga várta a nagyérdeműt, s a rimaszombati csillagászok jóvoltából egy pompás felfújható órias Hold is helyet kapott a múzeum udvarán.

 

Volt tehát vásár, hímzőműhely Ádám Veronikával, fazekasműhely és mézes sarok Majoros Jácinttal, és sok-sok egyéb szórakoztató program. A finom falatokról a Baretka kézműves pékség gondoskodott.

 

Apró fazekasok

 

Köszönjük az 503 látogatónak, hogy szombat estéjküket velünk töltötték. Reméljük jövőre újra találkozunk. Addig is vessenek egy pillantást az eseményen készült néhány fényképre. Köszönet értük Gecse Attilának.

 

A Holdat is lehoztuk…

 

Kerepesi Igor

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!