Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része.

 

Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban, ahol ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum aktuális kiállításának, a 80 nap alatt a Föld körül címre hallgató különleges tárlatnak kísérő programjaival ismerkedünk meg.

 

A múzeum egzotikumait bemutató kiállítás plakátja

 

Ha úgy érzik, hogy valami újra és izgalmasra, egy kis mesés Keletre vagy épp a Fekete-Afrikára, ősiségre, mágiára, történelemre és művészetekre, kalandokra és szórakozásra vágynak, s mindeközben nincs kedvük egész a Louvre-ig utazni, akkor a legjobb, ha hozzánk látogatnak, s a Gömör-Kishonti Múzeum falain belül utazzák be az öt kontinenes országait. A kiállítás megannyi érdekes és egzotikus tárggyal, a távoli Nyugatot és mesés Keletet bemutató műalkotásokkal, valamint érdekfeszitő és kalandos élettörténetekkel várja a múzeumba látogatókat.

 

A kiállítás kísérőprogramjai

 

A kiállítás, melynek megnyitójára 2024. május 9-én egy kazach néptánc-bemutatóval egybekötve került sor, azóta is érdekesnél érdekesebb kísérőprogramokkal várja a múzeumba érkezőket.

 

Jelenetek a megnyitóról

 

Nem sokkal a megnyitót követően a május 11-12-i hétvégén interaktív családi programmal indítottunk, melynek keretében egy külön e célra készített színes és kreatív múzeumi útlevél segítségével lehetett megfejteni a kiállítással kapcsolatos kérdéseket és feladatokat.

 

Kalandos családi hétvége a múzeumban

 

22-én aztán immáron szokásunkká lett élő történelem-programunk keretében egy a múltból érkezett látogató szórakoztatta a közönséget, ki az Andrássy Manóval tett kelet-indiai utazásairól tartott színes élménybeszámolót.

 

Élő történelem-programunk

 

Május 28-án aztán az általános iskolák alsó tagozatának diákjai vehettek részt egy különleges „A varázsbőrönd titkai” fantázianévre hallgató foglalkozáson, melynek keretében a világ különböző pontjairól származó mindennapi használati tárgyak felismerésében vetélkedhettek.

 

A varázsbőrönd titkai

 

Ezt követően a vaktérképek világa került előtérbe, ahol a múzeum egzotikus tárgyainak segítségével az egzotikus országok és kultúrák megismerésére nyílott lehetősége az alapiskolák diákjainak. Immáron második alkalommal Múzeumi ringatóra is sor került, ahol is a Varázslatos melódiák címre hallgató foglalkozáson belül keleti melódiák és ritmusok kiséretében tölthettek együtt értékes időt a múzeumba érkezők babák és mamák.

 

Maradt azonban még a tarsolyunkban így is egy pár érdekes foglalkozás és felkínálni való különlegesség. Június 19-én Egyiptom érintése címmel igazi kuriózum kerül megvalósításra, mégpedig először a múzeum történetében. Speciális program ez a nyugdíjasok és gyengénlátók számára a fáraók országából származó egzotikus gyűjteményi tárgyak replikáival, melyeknek érintése által mindenki számára elérhetővé válik a Nílus országa.

 

Kanópuszedény a múzeum gyűjteményéből

 

Június 27-én pedig egy nagyszabású, egész napos program keretében búcsúztatjuk az iskolaévet. A múzeumi nyár immáron második alkalommal kerül megrendezésre, megannyi érdekes programot kínálva ezalkalommal is. Délelőtt 9:30-tól a múzeum biológusának, Gálffy Mónikának szakmai előadása lesz meghallgatható a múzeum egzotikus természettudományi tárgyairól „Külföldi, de a miénk“ címmel, majd 10:30 órai kezdettel „Utazásaim Kelet-Indiákon“ címmel a múzeum történésze, Kerepesi Igor tart előadást Andrássy Manó kalandos távol-keleti útjairól.

 

Az előadások a diákközönségnek szólnak. Délután kaligráfia workshop várható kisgyermekeks családok és a nagyközönség számára, mely során a látogatók saját képeslapokat keszíthetnek autentikus arab betűkkel. 16:30 órai kezdettel pedig a Bharatanatyam névre hallgató hagyományos indiai tánc kerül bemutatásra Somi Panni indológus közreműködésével.

 

A múzeumi nyár plakátja

 

Kiállításunkhoz tartozó gazdag programkínálatunknak e táncbemutatóval érünk a végére. Mindenképp érdemes tehát még időt szakítani e különleges utazásra, melyet a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermei biztosítanak a látogatóknak.

 

Jó szórakozást kívánok.

 

Kerepesi Igor

 

Képek: a Gömör-Kishonti Múzeum fényképtára

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!