Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt. Az első hírek szerint uniós határvédelmi tisztviselők lehettek a gép utasai, ám a Frontex és Brüsszel cáfolták ezt – jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja.

 

Frissítve 13:54

 

A máltai kormány közleményben tudatta, hogy a repülőgépen öt francia határőr utazott, akik felderítő küldetésen vettek részt. A francia határőrség immár öt hónapja végzett megfigyelő repüléseket a térségben, a kábítószer- és embercsempészek útvonalait feltérképezendő. A kormányzati kommüniké szerint a pilóták helyi repülésről adtak le repülési tervet, párórás út után vissza kellett volna térniük Máltára, máshol pedig nem terveztek leszállást.

 

“Hivatalos információk, videofelvételek és szemtanúk, köztük a máltai fegyveres erők tagjainak és hivatásos pilóták beszámolója egyértelműen arra utal, hogy a becsapódás előtt nem történt robbanás a gépen” – tudatta a máltai kormány, amely azt is pontosította, hogy a szerencsétlenül járt repülőgépet az Egyesült Államokban jegyezték be, de valóban egy luxemburgi cég bérelte.

 hirdetes_810x300  

 

A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a futópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a reptér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cdB8fysYVxg

A 38. másodperctől látható a repülőgép…

 

 

A szigetország nemzetközi repülőterét egyelőre lezárták. A repülőgép közleményben tudatta, hogy a légi közlekedés további utasításig, határozatlan időre szünetel.

 

Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.

 

Forrás: timesofmalta.com
Forrás: timesofmalta.com

 

„Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék”

– idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő „talán 10 méterre” tőle csapódott a földbe.

 

Nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a balesetet valószínűleg senki nem élte túl. Szintén névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet a Frontex bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat.

 

 

MTI, timesofmalta.com, hirado.hu

Nyitókép: timesofmalta.com

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!