Ősztől visszavonul a közszerepléstől a brit uralkodó férje. Az idén 96 esztendős Fülöp edinburghi herceg döntését a Buckingham-palota jelentette be.

 

A bejelentést a királyi ház tisztviselőinek meglehetősen váratlanul összehívott értekezlete előzte meg, amelyen a lordkamarás, a királyi háztartás legmagasabb rangú civil vezetője ismertette Fülöp herceg visszavonulásának hírét.

 

A Buckingham-palota már a bejelentés előtt hangsúlyozta, hogy „nincs ok az aggodalomra” sem a 91 esztendős II. Erzsébet királynő, sem Fülöp herceg egészségi állapotával kapcsolatban.

 

Az első számú londoni királyi rezidencia hivatalos közleménye szerint Fülöp augusztus végéig eleget tesz az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogad el meghívásokat ilyen eseményekre.

 hirdetes_810x300  

 

A bejelentés szerint Fülöp herceg – aki tavaly 110 hivatalos programon vett részt saját jogán – 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, és e szervezetekkel a jövőben is kapcsolatban marad, jóllehet „aktív szerepet nyilvános megjelenések formájában már nem vállal” ezeknek az intézményeknek a munkájában.

 

Az agg herceg nevéhez több, már megdöntött és jövőbeni rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói hitves: 65 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára. A királynő és Fülöp herceg az idén ünnepli 70. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.

 

MTI/AP

Nyitókép: Reuters

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!