Egy rendőrségi helikopterrel megtámadták a venezuelai legfelsőbb bíróság épületét Caracasban. Ahogy ezen az amatőr felvételen is kivehető, két gránátot is kilőttek az épületre, de csak az egyik robbant fel. Fegyverropogás is hallatszott. Az akcióban nem sérült meg senki, és a bíróság épülete sem szenvedett komolyabb károkat.

 

A közösségi médiában hamarosan terjedni kezdett egy videó, amelyen egy magát Oscar Pérezként azonosító férfi azt állítja, ő a helikopter pilótája. Azt is mondta, katonák, rendőrök és civilek egy csoportjával arra készül, hogy megdöntse Maduro zsarnok és bűnöző kormányát. “Mi nem tartozunk semmilyen politikai párthoz. Nacionalisták, hazafiak és intézménypártiak vagyunk” – közölte a férfi a felvételen.

 

A szocialista elnök terrortámadásnak nevezte az esetet és bejelentette, hogy minden fegyveres erőt mozgósított a rend védelmében. “Előbb vagy utóbb kézre kerítjük azt a helikoptert és mindazokat, akik az ország intézményei ellen irányuló fegyveres támadás mögött állnak” – mondta.

 

Az olajban gazdag, de mély gazdasági és politikai válságba süllyedt dél-amerikai országban április eleje óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések. Az olykor durva összecsapásokban legalább 75 ember halt meg. Az emberek haragja a legfelsőbb bíróság felé fordult, mert a testület döntéseivel egyre csorbítja az ellenzéki többségű törvényhozás hatalmát, megszilárdítva ezzel Nicolas Maduro pozícióját.

 

Euronews
kép: Time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!