A besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium  vezetősége szerint nem volt etnikai jellege az iskolában múlt csütörtökön történt bántalmazásnak. A főgimnázium belső kivizsgálásának az eredményeit az Agerpres hírügynökség ismertette hétfőn.

 

A besztercei iskolai incidensről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be szombaton. A szövetség a román politikusok és média által gerjesztett magyarellenes megnyilvánulásnak tekintette, hogy egy, az iskola magyar tagozatán tanuló ötödik osztályos kislányt azért bántalmazott a szünetben két hatodikos fiú, mert a lány magyarul beszélt. Az RMDSZ szerint egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd.

 

Az Agerpres hírügynökség szerint az iskolán belül bizottság alakult az ügy kivizsgálására. A testület az érintett diákok, szüleik és osztályfőnökeik meghallgatása után azt a következtetést vonta le, hogy a diákok közötti konfliktusnak nem volt etnikai jellege. A tanintézet álláspontja szerint a bántalmazó gyermekek nem is tudták, hogy a bántalmazott kislány a magyar tagozat diákja. A főgimnázium vezetése sajnálatosnak tartotta az incidenst, mely – álláspontja szerint – „egy olyan tanintézetben történt, amelyben évtizedek óta harmóniában él a magyar közösség a román közösséggel”.

 

A főgimnázium írásos megrovásban részesítette a szóbeli és tettleges agressziót elkövető román diákokat, a magyar diáklányt pedig „személyes figyelmeztetésben részesítette amiatt, hogy nem megfelelően reagált az események során”. Az iskola ugyanakkor mind az érintett gyermekeknek, mind pedig szüleiknek pszichológiai tanácsadást javasolt.

 hirdetes_810x300  

 

MTI

Nyitókép: nemzeti.net

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!