Nem szolgáltathat alapot más országoknak az aggodalomra, ha orosz fegyvereket orosz területre telepítenek, mert Oroszország senkit se fenyeget – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

 

A szóvivő így kommentálta azt, hogy Oroszország Iszkander típusú, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető harcászati rakétákat telepít a kalinyingrádi exklávéjába. Mint mondta, Moszkvának szuverén joga, hogy fegyvereket telepítsen saját területére.

 

Kalinyingrád orosz exklávé Lengyelország és Litvánia közé van ékelődve. Gyakorlatilag a V4 (és a NATO) szomszédja.

 

Peszkov egyébként azt javasolta, hogy az ügyben Vlagyimir Samanovot, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnökét faggassák, aki hétfőn bejelentést tett a telepítésről. Samanov nem közölte, hogy az Iszkanderekből mennyit és mennyi időre helyeznek el Kalinyingrád környékén.

 

A képviselő azzal indokolta a rakétatelepítést, hogy a NATO megerősíti katonai infrastruktúráját az orosz határoknál. Hangsúlyozta, hogy ezek az objektumok automatikusan felkerülnek a megsemmisítendő célpontok listájára. Kalinyingrád megyébe az orosz katonai vezetés az Iszkanderek mellett Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint Bal és Basztyion típusú partvédelmi rakétákat telepített.

 

MTI

Nyitókép: strategic-culture.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!