Nyitókép: mno.hu

 

Rendeletet írt alá hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) aznapi határozatáról, amely a hadiállapot azonnali bevezetését javasolja 2019. január 25-ig. A rendeletet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

„Ukrajna alkotmányának 107. cikke alapján elrendelem az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által november 26-án javasolt, az Ukrajna függetlensége és állami szuverenitása biztosítására vonatkozó rendkívüli intézkedések életbe léptetését és a hadiállapot Ukrajnában történő bevezetését” – olvasható az államfő honlapján közzétett elnöki rendeletben, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett internetes oldalán.

 

Az RNBO  által javasolt  hadiállapot az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, az  nem jelent tényleges háborús állapotot, hadüzenetet.

 

 hirdetes_810x300  

Az RNBO döntése életbe léptetésének az ellenőrzése a szervezet titkárának, Olekszandr Turcsinovnak a feladata. A rendelet a kihirdetésének napján lép életbe. A RNBO 60 napos időtartamra javasolta az államfőnek a hadiállapot bevezetését.

 

Andrij Parubij, a parlament elnöke közölte, hogy a Kercsi-öbölbeli orosz agresszió miatt hétfő délután rendkívüli ülést tart a törvényhozás.

 

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót.

 

A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült.

 

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!