Hunčík Péter pszichiáter szerint jelenleg nem olyan egyértelmű a közép-európai régió útválasztása, mint amilyen a múltban volt, mivel a felelős emberek eltorzulva látják a valóságot. Hunčík szerint ez a régió nem képes az önálló létezésre, Európa számára pedig fontos, hogy hova fog tartozni.

 

„Egy kicsit kellemetlen meglepetés ért. Húsz-harminc évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy ha valaki felteszi nekünk azt a kérdést, hogy Európához vagy Kelethez akarunk tartozni, akkor a válasz az lesz, hogy természetesen Európához. Most pedig látjuk Magyarország, néha Szlovákia reakcióit, Csehországról nem is beszélve, de a lengyelek szintén haboznak és nem tudnak világosan fogalmazni”

 

– állítja a magyar kisebbséghez tartozó Hunčík. Véleménye szerint a magyarsága miatt jobban össze tudja hasonlítani Szlovákia és a szomszédos országok közötti helyzetet.

 

„Úgy tűnik, hogy nekünk nem volt elég a kommunizmus negyven évtizede, és még mindig visszatérünk ahhoz az elképzeléshez, hogy ez az Oroszország talán már nem olyan, mint amilyen a Szovjetunió volt. Akkor mégis ki gyilkolja Szkripalékat, Litvinéket és a többieket? Milyen titkosszolgálat jár a nyomukban? Hol történik meg a Krím annexiója és még nem tudom én micsoda? Mi meg azt mondjuk, hogy ez nem is olyan rossz?”

 

 hirdetes_810x300  

– konstatálta Hunčík.

 

A pszichiáter szerint ezt az állapotot az okozza, hogy a 21. század emberének csökken az értelmi szintje.

 

„Ez egy súlyos paradox: egyrészt a technikai vívmányok nagyon magas szintet értek el, főleg ami a hadsereget illeti. A rendkívül szofisztikált készülékeinket olyan emberek fogják irányítani, akiknek fokozatosan csökken az értelmi szintjük. Az ember pedig attól fél, hogy egy ilyen ember mikor hoz egy rossz döntés, vagy mikor értékel rosszul egy helyzetet. Ezzel az egésszel kapcsolatban nincs jó érzésem”

 

– mondta Hunčík, majd hozzátette, hogy 20 évvel ezelőtt sokkal jobban érezte magát.

 

„Mindenkinek azt kívánom ebben az évben is, hogy végre ébredjen fel. Állítsák be a mentális szenzoraikat úgy, hogy olyannak lássák a valóságot, mint amilyen, ne pedig eltorzítva”

 

– üzente Hunčík.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!