Nyitókép: HVG

 

Az USV Ranger az amerikai védelmi minisztérium egyik katonai célokra is bevethető hajója. Ez azonban teljesen autonóm, így a bevetés nem kockáztat emberéletet, írja a HVG.

 

Az USA védelmi minisztériuma (Department of Defense, DOD) számos ígéretes projektet futtat, melyek egyike a 2017 óta létező Ghost Fleet Overlord. A program olyan úgynevezett szellemhajókkal, vagyis legénységi nélkül hajókkal kísérletezik, melyek katonai beavatkozásra is felhasználhatók.

 

A koncepció ma már valóság, a tárca nemrég ugyanis élőben mutatta be az USV Rangert, mely hús-vér irányítás nélkül képes navigálni a vízen, illetve a fedélzetéről rakétát indítani, ha a szükség úgy hozza. Ez utóbbit szintén demonstrálták:

 

 

Az USV Ranger által használt SM-6 (Standard Missile-6) egy egyszerűbb rakéta, mely vízfelszíni célok megsemmisítésére készült. A fegyverzet tehát nem a legerősebb, de nem is ez a lényeg: mivel a fedélzet teljesen üres, a hadsereg csupán a járművet és a berendezést kockáztatja, emberéletet nem. Azt egyébként kimondottan nehéz megállapítani, valóban üres hajóról van-e szó.

 

Popular Science szerint bár a Rangert harcászati célokra tervezték, a hajótest egy kereskedelmi modelléhez hasonló. A védelmi minisztérium szándékosan döntött a kialakítás mellett, hiszen ezek a típusok gyorsabbak, mint a rendes hadihajók, ráadásul rakományt is szállíthatnak. A Ranger a második ilyen hajója a hadseregnek a Nomad nevű mellett, legalábbis a hivatalos tájékoztatás szerint.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.