Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Európát elsősorban a kulturális azonosság határozza meg, ennek pedig a nemzeti identitásokra kell építenie – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a lengyelországi Karpaczban.

 

A miniszter A geopolitika dacára Közép-Európa a jövőjét keresi című pódiumbeszélgetésen szólalt fel, amelyen részt vett még mások mellett Václav Klaus volt cseh államfő is.

 

Navracsics Tibor hangsúlyozta, Európa nem földrajzi, hanem kulturális egység. Ha a térképre nézünk, a földrész „csupán az eurázsiai kontinens félszigete”, és éppen a kultúra az, amely jellegzetessé teszi Európát – magyarázta.

 

Európa, ezen belül Közép-Európa előtt álló, megoldandó kérdésnek nevezte, hogy miként „határozzuk meg a kultúra helyét a mindennapi életben és a jövőnkben is”.

 

Robert Schumant, az Európai Unió egyik alapító atyját idézve Navracsics Tibor kijelentette: Európa gazdasági egyesítése előtt kulturális közösséget kell kialakítani.

 

„Ez a legfontosabb kihívás, amely általában véve Európa előtt, valamint Közép-Európa előtt is áll”

 

– tette hozzá.

 

Közép-Európában

 

„valamivel könnyebb a helyzet, hiszen egymást jobban ismerjük, mint ahogy Nyugat-Európa ismer bennünket”

 

– szögezte le. Rámutatott:

 

„évek óta ismerjük egymást, ismerjük egymás történelmét, érzékenyek lehetünk egymás történelme és problémái iránt”.

 

A jövő kihívásának nevezte a Nyugat- és a Közép-Európa között tátongó „kulturális szakadék” felszámolását. Kifejtette: a fő probléma az, hogy a nyugat-európai diákok egyáltalán nem tanulják térségünk történelmét.

 

 „Lehetetlenné teszi a történelmi reflexiót, valamint félreértéseket eredményez, ha nem ismerjük egymást, nem értjük egymás motivációit”

– hangsúlyozta.

 

Azt mondta, a jövőben megoldandó kérdés lesz, hogy „hogyan dolgozzuk ki az olyan közös európai kulturális identitást, amely nem csorbítani fogja a nemzeti identitásokat, hanem épít rájuk”.

 

Václav Klaus a beszélgetés során úgy látta: Közép-Európa azonosságát az egyes történelmi eseményekhez való hozzáállás határozza meg, a Visegrádi Négyek esetén közös volt a 2015-ös migrációs válság kezelése, az ukrajnai háborút illetően viszont eltérő álláspontok észlelhetők.

 

Navracsics Tibor az ukrajnai háborúval kapcsolatban leszögezte: történelmi okokból a magyarok „békeszerető nemzet”.

 

„Nem mutatunk semmilyen lelkesedést a háború iránt, de mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk az ukránoknak, akik menedékre találhatnak országunkban”

 

– fogalmazott. Hozzátette: „Ugyanúgy tesszük ezt, mint a lengyelek, és ezt természetesnek is tartom”.

 

A Közép-európai Davosnak is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg. A csaknem ötezer résztvevőt számláló, csütörtökig tartó fórumon a magyar témájú programok keretében szerda este még bemutatják Orbán Balázsnak, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójának A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvének lengyel fordítását, illetve koncertet ad Sebestyén Márta énekesnő.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!