Nyitókép: SITA

 

A Gázai övezetben működő Hamász mozgalom szabadon engedett két amerikai túszt – egy anyát és egy lányát –, akiket az Izrael elleni október 7-i véres támadás óta tartottak fogva. A Reuters értesülései szerint a Hamász fegyveres szárnya ezt ma jelentette be, majd az információt később a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató is megerősítette. Nem világos, hogy az amerikai nőket melyik országba engedték szabadon.

 

A PBS amerikai állomás szerint a Hamász mintegy 200 túszt ejtett a Gázai övezetben, akik közül legalább 13 amerikai volt. A Reuters szerint a mai megjelenés a katari tárgyalások eredménye; Katar megengedi, hogy az olyan radikális iszlamista csoportok, mint a Hamász vagy a tálibok, főhadiszállásuk egyikét fővárosában, Dohában működtesse, ami lehetővé teszi, hogy jó kapcsolatokat ápoljon velük, és válság esetén közvetítőként működjön a diplomáciai tárgyalásokon – jegyzi meg a The Atlantic magazin.

 

Katar múlt hét óta kéri a Hamásztól a fogva tartott nők és gyerekek szabadon bocsátását az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nőkért és gyerekekért cserébe– írja a France 24.

 hirdetes_810x300  

 

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaydah a Reuters szerint azt mondta, hogy az amerikai nőket a mozgalom „humanitárius okokból engedte szabadon, mégpedig azért, hogy bebizonyítsa az amerikaiaknak és a világnak, hogy Joe Biden amerikai elnök és fasiszta adminisztrációjának nyilatkozatai hamisak és alaptalanok”. Biden nyilatkozataiban a Hamász véres akcióit az Iszlám Állam tetteihez hasonlította.

 

A Hamász azt állítja, hogy csak a Gázai övezetben 200 túszt tart fogva, további 50 pedig más fegyveres csoportok kezében van. A Hamász szerint több mint 20 túszt öltek meg az izraeli légicsapások.

 

ČTK

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.