Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, majd az ország elnöke, Vlagyimir Putyin ma Moszkvában tárgyalt a Kínai Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságának alelnökével, Csang Ju-hsziu tábornokkal. Sojgu a találkozóról szóló beszámolójában az orosz-kínai katonai együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Az orosz védelmi miniszter és Putyin ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy Oroszország és Kína célja nem a katonai szövetség létrehozása.

 

„Néhány agresszív nyugati országgal ellentétben mi nem hozunk létre katonai blokkot. Oroszország és Kína kapcsolatai a stratégiai együttműködés modelljei, amelyek bizalomra és tiszteletre épülnek”

 

– mondta Sojgu a kínai tábornokkal folytatott megbeszélésen.

 

„Oroszország és Kína nem hoz létre semmilyen katonai uniót a hidegháborús korszak mintájára. Együttműködésünk konstruktív jellegű, és fontos tényező a nemzetközi helyzet stabilizálásában”

 

– mondta később Putyin is az orosz sajtó szerint.

 

Sojgu felidézte, hogy legutóbb október végén találkozott egy pekingi biztonsági fórumon Csang Ju-hsziuval.

 

„A kapcsolattartás ilyen dinamikája államaink közötti magas szintű együttműködésről tanúskodik”

 

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ebben az évben Vlagyimir Putyin orosz elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping is kétszer találkozott személyesen.

 

Putyin októberben Pekingben találkozott kínai kollégájával az úgynevezett új Selyemút-tervről szóló csúcstalálkozón. Márciusban a kínai elnök háromnapos látogatáson volt Moszkvában.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!