Nyitókép: Francois Mori/AFP via Getty Images

 

Folytatódik a diplomáciai kardcsörte Stockholm és Budapest között Svédország NATO tagsága miatt. Az Aftonbladet napilap szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy nincs mit megvitatni Svédország NATO-csatlakozásáról, de vannak más témák, amelyekről érdemes beszélni.

 

Orbán Viktor kedden Budapestre hívta Kristerssont, hogy megvitassák Svédország belépését az észak-atlanti szövetségbe. „Nincs mit megbeszélnünk. Készen állunk a NATO-ra” – válaszolta a svéd miniszterelnök pénteken.

 

Az Aftonbladet szerint Tobias Billström svéd külügyminiszter kifogásolta Kövér László házelnök állításait, hozzátéve, hogy soha nem sértette meg Magyarországot.

 

Kövér csütörtökön azt mondta, hogy nem támogatja Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagállamok vállalják, hogy ha valamelyik tagországot megtámadják, a többi állam megadja a szükséges segítséget és védelmet. Ehhez – mondta Kövér – rendkívül nagyfokú bizalomra van szükség. „Svédország nincs tisztában ezzel. Olyan messzire ment a magyar kormány rágalmazásában és a mozgástér szűkítésében, hogy azt már nem lehet visszacsinálni. Az az érzésem, hogy súlyos félreértés van a svédek fejében” – jelentette ki.

 

A török parlament kedden végre megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Magyarország ezzel az utolsó NATO-tagállam, amely még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe.

 

Teraz.sk nyomán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!