Nyitókép: SITA

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amely „azonnali tűzszünetet” követel Gázában, miután az Egyesült Államok tartózkodott az intézkedés megvétózásától.

A szöveg emellett minden túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

 

Az Egyesült Államok lépése egyre növekvő nézeteltérést jelez közte és szövetségese, Izrael között ez utóbbi gázai offenzívája miatt.

 

Az Egyesült Államok nagykövete tartózkodott a szavazástól, míg a Tanács többi tagja igennel szavazott.

 

A határozatjavaslat, amelyet az ENSZ BT 10 nem állandó tagja terjesztett elő, elfogadása után jogilag kötelező érvényűvé vált. Hetek óta zajlanak tárgyalások és egyeztetések arról, hogy sikerüljön tűzszünetet elérni az iszlám szent hónap, a ramadán idejére.

Az Egyesült Államok egyre kritikusabb hangnemet üt meg Izraellel szemben a gázai halálos áldozatok számának növekedése miatt. A Hamász által irányított gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 32 ezer ember – főként nők és gyerekek – halt meg Izrael bombázásainak következtében.

 

Az Egyesült Államok arra is sürgette Izraelt, hogy tegyen többet a segélyek eljuttatása érdekében. Gázában jelenleg több százezer ember éhezik.

 

Az ENSZ a segélyezés akadályozásával vádolta meg Izraelt, míg a zsidó állam szerint a világszervezet miatt nem valósul meg a segélyek eljuttatása.

 

A háború október 7-én tört ki, miután a Hamász, a Gázát irányító palesztin iszlamista csoport példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen, izraeli adatok szerint mintegy 1200 embert ölt meg, és 253-at hurcolt magával túszként Gázába.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!